Info

Protestovalo oko 1.500 radnika Fiata - Dašić: Otkazi nisu opcija (FOTO)

Autor: InfoKG
15:00 | Petak, 13 05 2022

U Kragujevcu je danas oko 1.500 radnika Fiata održalo protest zbog nezadovoljstva ponudom  menadžmenta da budu upućeni na dvogodišnji rad u jednu od četiri fabrike grupacije Stelantis u Evropi, tvrdeći da im u suprotnom sledi otkaz. Protestovali su, kako kažu, da bi sačuvali svoja radna mesta do 2024. kada je najavljen početak proizvodnje novog modela automobile na električni pogon. Grupa radnika se sastala i sa gradonačlenikom Nikolom Dašićem sa kojim su dogovorili da se u ponedeljak u Beogradu razgovaraju sa predstavnicima resornih ministarstava.

Nezadovoljni radnici su se danas okupili ispred ulaza u kragujevčaku fabriku, a potom se glavnim gradskim ulicama uputili u protestnu šetnju do Skupštine grada. 

Žale se na ponudu menadžemnta koju su juče dobili da u naredne dve godine rade u fabrikama grupacije Stellantis u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, kao i da onima koji se ne odluče na taj korak, kako tvrde, sledi otkaz. 

Ponuđena su nam samo dva izlaza iz ove situacije. Ne postoji treći gde bi radnici koji se ne izjasne za prve dve stavke mogli da ostanu na plaćenom odsustvu do proizvodnje novog modela“, rekao je medijima potpredsednik Sindikata Nezavisnost u kragujevačkoj fabrici, Igor Anđić. 

Radnici kažu da ovim protestom žele da sačuvaju svoja radna mesta do početka proizvodnje novog modela automobila na električni pogon u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu 2024.

Protestnu šetnju oko 1.500 radnika kragujevačke fabrike je završilo ispred Skupštine grada, gde ih je dočekao gradonačlenik Kragujevca Nikola Dašić sa svojim saradnicima. Nakon toga, grupa radnika je razgovarala sa Dašićem. 

Usled velikog broja poluinfomracija stvorila se jedna panika kod zaposelnih da će fabrika biti ugašena i da će svi dobiti otkaz, ko ne prihvati odlazak u inostranstvo. Prema informacijama koje ja imam to je daleko od toga da postoji takva mogučnost. Grad Kragujevac i Vlada Republike Srbije ne bi dozvolili da se tako nešto desi”, rekao je medijima gradonačelnik Dašić. 

Na sastanku je dogovoreno da grupa radnika kragujevačkog Fiata sa gradonačlenikom Dašićem u ponedeljak ode u Beograd i sastanu se sa predstavnicima resorsnih ministarstava.

Galerija slika