Info

PU Kragujevac: Broj krivičnih dela smanjen, efikasnost u rasvetljavanju povećana

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Četvrtak, 20 06 2019

Za prvih pet meseci tekuće godine smanjen je broj krivičnih dela, a povećan procenat rasvetljavanja istih na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Kragujevac u odnosu na isti period prošle godine.

Ove podatke iznela je načelnica PU Kragujevac, Jasmina Rajković, na prijemu za novinare koji je upriličen povodom Trojica, Dana Ministarstva unutrašnjih poslova Repubike Srbije.

Prema rečima Rajkovićeve, PU Kragujevac za 2019. godinu postavila je tri osnovna cilja kao prioritete: smanjenje krivičnih dela sa elementima nasilja, onih kojima su predmet narkotici, kao i suzbijanje trgovine akciznom robom. 

Za prvih pet meseci tekuće godine, beleži se smanjenje krivičnih dela u odnosu na isti period prethodne - u 2018. ih je bilo 819, a u ovoj godini 747.

Procenat rasvetljavanja krivičnih dela je povećan u odnosu na isti period - u 2018. iznosio je 54,36 a u tekućoj godini 62 odsto. 

Rajkovićeva smatra da smanjenju broja krivičnih dela značajno doprinosi preventivan rad policijskih službenika i njihovo povećano prisustvo na gradskim ulicama i mestima koja su targetirana kao kritične tačke za određene nedozvoljene radnje. Primetno je, između ostalog, povećano prisustvo pripadnika MUP-a u blizini ugostiteljskih objekata, kao i na lokacijama koje su procenjene kao najprimamljivije onima koji ivršavaju izvršavaju razbojništva i krađe.