Info

“Pucanj ubija onog koji puca“: Oktobar 1941. i danas boli i opominje

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 21 10 2018

Komemorativnom akademijom “Pucanj ubija onog koji puca“, održanom u sali Prve kragujevačke gimanzije, odata je počast streljanim đacima i profesorima 1941. godine i još jednom svetu upućena poruka mira.

Komemorativnoj akademiji prisustvovali su gradonačelnik Radomir Nikolić i saradnici, predstavnici inostranih delegacija, gradova pobratima, Univerziteta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Školske uprave, učenici, profesori i prijatelji ove škole. 

Kragujevački oktobar živi godinu ciklusom vremena i živeće dok god je čoveka da se seća, rekla je u svojoj besedi direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković i pozvala prisutne da u ime tog sećanja minutom ćutanja odaju počast nedužnim žrtvama.

"Godina 1941., mesec oktobar i danas boli i opominje, podseća na jednu zemlju i grad na brdovitom Balkanu. Prolaze godine živimo prošlost ali iz te prošlosti i sadašnjosti crpimo snagu za sutra, nadu. Kazaljke svakako idu napred, sećanjem želimo da rasteramo taj prah, stvaramo bolji, lepši svet, svet bez ratova i ljudske patnje", poručila je direktorka Slavica Marković.

Za kragujevački oktobar znaju ne samo ljudi u Srbiji već i narodi širom Balkana. Kao grad simbol koji nosi epitet stradalnika, oduvek svetu šalje poruke mira.
 
Komemorativnoj akademiji na kojoj su učenici izveli poemu “Kako to sto života za jedan?“ prisustvovali su dugogodišnji prijatelji ove škole predstavnici Gimazije iz Sremskih Karlovaca, srednjoškolskih centara “Mihajlo Petrović Alas“ iz Ugljevika i “Nikola Tesla“ iz Kozarske Dubice, ali i predstavnici Rotary kluba Kragujevac koji su kroz projekat “Umetnost za Gimnaziju“ uručili 27 umetničkih dela savremenih srpskih slikara. 

Tradicionalno dodeljene su nagrade učenicima za najbolje radove iz fondova “Dušice Dragojlović“, “Angeline i Ljubomira Markovića“ i “Učenika i profesora Prve kragujevačke gimnazije“.