Info

Pušten u rad eKG sistem za ELEKTRONSKU NAPLATU KARATA u gradskom prevozu, prvi se "otkucao" ambasador Turske (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
11:46 | Sreda, 10 04 2019

Validiranjem eKG kartica od strane ambasadora Turske u Srbiji Tanžua Bilgiča i gradonačelnika Radomira Nikolića, zvanično je pušten u rad sistem elektronske naplate karata u javnom gradskom i prigradskom prevozu. Takođe, predstavljeno je i novo stajalište, prvo od 100 koja će grad dobiti do kraja godine i čijom će izgradnjom, uz ostale uvedene novine, Kragujevac imati najsavremeniji sistem javnog prevoza u regionu. 

Prezentaciji elektronskog sistema za tiketing i monitoring u javnom gradskom prevozu prevozu prisustvovao je i direktor turske kompanije Apeks, Mashir Basmaći, od koje je Kragujevac iznajmio softvere i opremu na dve godine, a koja je u više od 40 zemalja i gradova učestvovala na ovakvom osavremenjavanju gradskog prevoza, između ostalog i u Beogradu. "Turska kompanija "Apeks" pobedila je na tenderu GAS.a. Zato su danas naši gosti vlasnik kompanije, direktor srpskog odeljka i delegacija ambasade Turske na čelu sa ambasadorom koji je želeo da proprati ovu vrstu saradnje. Za razliku od drugih gradova mi potpuno upravljamo opremom, sistemom, izdavanjem kartica, kontrolom, nismo to prepustili privatnicima", rekao je direktor GAS-a Dušan Obradović.

"Ovaj sistem koristi se gotovo u svim gradovima Turske, jako je jednostavan. Kod nas se sem za gradski saobraćaj, koristi i u brojne druge svrhe", rekao je ambasador Tanžu Bilgič.

Zakup opreme na mesečnom nivou iznosi oko 14.500 evra. Finansira ga GAS.

Svi autobusi već su opremljeni kamerama, a do sada je zahvaljujući tome rasvetljeno više od 20 kriminalnih radnji.

Građani su ovog meseca poslednji put kupovali markice, do kraja aprila vrše zamenu starih legitimacija, pribavljaju eKG kartice i mogu da se voze bez otkucavanja plaćajući vožnju kao i do sada. Od 1. maka reće potpuna implementacija novog sistema, na snagu stupaju nove cene, u opticaju će biti eKG kartice, a oni koji se ipak odluče na kupovinu karte kod vozača moraće da izdvoje znatno veći iznos novca. "Upotreba eKG kartica obezbediće siguriju vožnju jer vozači neće biti ometani prodajom karata, a protok putnika će biti brži", kaže Obradović. Opširnije na: Stižu eKG kartice, počinje "kuckanje" na validatorima u gradskom prevozu

Cena pojedinačne vožnje stajaće 70 dinara, a novina je vremenska karta. Zanimljivo je kako će se obračunavati vožnja za vremenske karte koje će trajati 120 minuta. Sa vaše eKG kartice 70 dinara će se skidati kada se prvi put otkucate na validatoru. U roku od dva sata, ako promenite prevoz i ponovo se otkucate, sa kartice vam se skida još 20 dinara, a svako naredno otkucavanje u toku 120 minuta od prvog otkucavanja je besplatno, iako kartu morate čekirati na validatoru pri svakom ulasku u autobus. Vaša vremenska karta ne ističe čak i ako je otkucate na validatoru samo minut pre isteka drugog sata, pa možete bezbrižno da se vozite dalje. Kupovina karte kod vozača iznosiće 150 dinara, upravo zbog cilja da građani u najvećoj mogućoj meri prihvate elektronsko plaćanje i ne ometaju vozače. Vremenska karta rešiće veliki problem putnika sa presedanjem.

Ideja je da eKG kartica iznedri smart city karticu - objedinjenu karticu kojom će korisnici moći da plaćaju ulaznice za muzeje, bazene i slično, a i da njenim korišćenjem ostvare određene popuste. Kako kaže Obradović, biće to jedna šumadijska kartica koja će obuhvatiti sve opštine našeg okruga. 

Oko 100.000 ljudi devedesetih godina koristilo je javni gradski prevoz u Kragujevcu, a do 2017. je ta brojka pala ispod 40.000.

Takođe, danas je zvanično predstavljeno i novo autobusko stajalište kod Ureda, sa najsavremenijom opremom i po najvišim bezbednosnim standardima, kakvih će Kragujevac do kraja godine dobiti 100. Kada i taj posao bude gotov, Kragujevac će, kako je rečeno, imati apsolutno najmoderniji sistem javnog gradskog prevoza u regionu. Opširnije na: Počela izgradnja NAJMODERNIJIH STAJALIŠTA, evo kako će izgledati i koje će sadržaje imati

Od 1. maja vožnja će moći da se plaća i bankovnim karticama. Za dopunu eKG karica na raspolaganju će, sem prostorija GAS-a, biti više od 80 prodajnih mesta širom grada - trafika, prodavnica...

Ukupni troškovi za nova stajališta još nisu definisani, a zna se da će biti finansirana iz kredita koje će za te namene uzeti JKP "Šumadija" Kragujevac. Konačni iznos znanće se nakon tendera za izgradnju. Pilot stajalište nabavila je Gradska agencija za saobraćaj i izrada je stajala nešto manje od 5.000 evra sa svom opremom, a na taj iznos dodaju se i troškovi izrade projekata. Proizvela ga je kompanija "Korali" iz Kraljeva.

Iz sistema monitoringa proizilaze i bitne novine za informisanost putnika. "Svih 100 stajališta će imati displej, poput ovog pilot stajališta, što je povezano sa temom monitoringa - mi znamo u svakom trenutku gde se koje vozilo nalazi, a putem displeja to ćemo podeliti sa svim građanima, znaće tačno kada im stiže autobus na određeno stajalište. Informisanost korisnika je od krucijalnog značaja za korišćenje javnog gradskog prevoza. Putnici će moći i da pozovu broj koji se nalazi na stajalištu u za veoma mali novčani iznos dobiju SMS sa obaveštenjima o svim autobusima koji prolaze kroz to stajalište. Prateći autobuse u realnom vremenu, štelovaćemo sistem i kašnjenje ćemo svesti na statističku grešku", objašnjava Obradović.

Sva nova stajališta će, poput prvog, imati transparentnu zaštitu od materijala koji garantuje bezbednost putnika, displeje za najavu dolazaka autobusa, pregledan red vožnje, siti lajt. Celina stajališta posebno će biti izdvojena behaton podlogom i prilagođena kretanju osobama sa invaliditetom postavljanjem taktilnih traka. Tu su i kante za smeće namenjene primarnom razdvajanju otpada. Imaće i senzore za vibraciju u slučaju vandalizma, video nadzor bitan, između ostalog, i u borbi protiv linijskog taksija.

Novim sistemom zadovoljan je i gradonačelnik. "Kragujevac na ovaj način ulazi u implementaciju smart city rešenja. Ideja je da se iz ovog sistema pređe u nove usluge, da eKG kartice prošire primenu, što će se desiti veoma brzo. Do tada, građani će se navići na elektronski sistem plaćanja", rekao je Radomir Nikolić tokom promotivne vožnje autobusom od Ureda do zgrade Gradske uprave.

Kako je danas rečeno, radi se i na uvođenju još boljih i novijih autobusa, što je posao dve kompanije koje vrše prevoz, "Vulovića" i "Arive".

 

Galerija slika