InfoFoto: UKC Kragujevac

Pušteni ljubičasti baloni u vazduh - UNICEF donirao Centru za neonatologiju aparat vredan 2,4 miliona (FOTO)

Autor: InfoKG
15:30 | Sreda, 17 11 2021

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece, UNICEF je danas uručio Centru za neonatologiju Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi, vrednog 2,4 miliona dinara. 

Svečanost su ulepšala mnogobrojna deca, nekadašnji pacijenti Centra za neonatologiju Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac. Zajedno sa svojim roditeljima, mališani su simbolično pustili mnoštvo ljubičastih balona u vazduh, kao znak podrške svim prerano rođenim bebama. 

Svake godine u svetu se rodi oko 15 miliona beba pre vremena, a u Srbiji više od 4.000. Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, godišnje zbrine oko 450 prerano rođenih beba iz Centralne i Jugoistočne Srbije. Inače, čak 60 odsto preterminske dece zahteva određeni oblik intenzivne nege i lečenja, što znači da svakoga dana sedam beba u Srbiji ne može da nastavi život bez specifične visokostručne nege i podrške. U obzir treba uzeti i činjenicu da je prevremeno rođenje u našoj zemlji vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

Program UNICEF-a za podršku prevremeno rođenim bebama odvija se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, sa kojim UNICEF intenzivno radi od 2017. godine na unapređenju funkcionisanja neonatalne službe u Srbiji.

UNICEF u Srbiji, krajem prošle godine, pokrenuo je veliku humanitarnu kampanju povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece uz slogan “Tako mali da bi u srce stali”, kojom poziva sve građane i firme da podrže modernizovanje odeljenja neonatalne intenzivne nege u Srbiji.
Prikupljena sredstva, UNICEF namenjuje za opremanje i modernizovanje neonatalnih nega u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu, unapređenje usluga za podršku razvoju prevremeno rođenih beba i podršku osnivanju prvog Resursnog centra za rani razvoj dece u Srbiji.

Kompanija Delez Srbija, donirala je UNICEF-u 200.000 evra u okviru kampanje, za opremanje jedinica za neonatalnu intenzivnu negu u našoj zemlji. Od te donacije, Centar za neonatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, dobiće u januaru sledeće godine i prvo ambulantno vozilo za prevremeno rođenu i bolesnu novorođenčad.

Kampanja UNICEF-a traje do 7. januara 2021. godine, a građani i firme mogu da doniraju OVDE.

Galerija slika