InfoFoto: InfoKG

Građani se žale da im je hladno u stanovima: "Mlaki su radijatori, grejanje nije kao pre..."

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 17 01 2023

Prethodnih dana veliki broj građana koji koriste usluge daljinskog grejanja, javljao se našem portalu uz negodovanje zbog, kako kažu, mlakih radijatora. I pored toga što redovno izmiruju svoje obaveze, kažu da stanove i kancelarije u kojima rade, moraju da dogrevaju. Kako kažu, grejanje je znatno lošije u odnosu na prethodne godine i pored spoljnih temperatura koje su ove zime bile uglavnom iznad proseka, pa se pitaju kakvo će grejanje biti do kraja grejne sezone, jer se od vikenda očekuje osetno zahlađenje.
Da bismo proverili ove tvrdnje, obratili smo se i profesionalnim upravnicima sa teritorije Kragujevca.

Kako nam je jedan od njih u razgovoru rekao, građani su ove sezone imali veliki broj prigovora na kvalitet daljinskog grejanja u svim većim naseljima u gradu. Merenjem temperatura vode koja stiže u podstanice zgrada kojima upravlja, utvrdio je da su one niže u odnosu na prethodne godine. U više navrata je pokušavao da od nadležnih dobije na uvid tzv dijagram progrevanja gde su propisane dolazne temperature vode u zavisnosti od spoljnih temperatura, kako bi utvrdio ima li odstupanja. Međutim, do uvida u pomenuti dijagram do sada nije uspeo da dođe. Pored dolazne temperature, kaže da je problem i u tome što se sa grejanjem počinje bar pola sata kasnije u odnosu na prethodne godine a problematičan je i pritisak vode. Naime, zbog loše i neodržavane infrastrukture koja vrlo često ne može da izdrži jači pritisak vode, a da bi izbegli pucanja cevi na dalekovodima, pritisak vode se smanjuje pa je samim tim i grejanje, posebno na višim spratovima, lošije.

Na kraju razgovora napominje da su dosadašnji odgovori iz Energetike na ove kritike bili da je Odlukom grada o snabdevanju toplotnom energijom utrvđena temperatura u stanovima 20 stepeni (plus - minus 2 stepena). 

Kritike i pitanja zabrinutih građana i profesionalnih upravnika prosledili smo nadležnim u Energetici te odgovore očekujemo u najkraćem mogućem roku.

Kako smo ranije i pisali, ova grejna sezona se razlikuje od prethodnih jer je Energetika stare kotlove na ugalj, stare 60 godina, zamenila novim, na gas.
Nadležni su ranije najavili da će u našem gradu na taj način biti i smanjeno zagađenje vazduha za 70 odsto. U Energetici najavljuju rešenje još jednog ekološkog problema. Reč je o pepelištu, čija će sanacija početi, kako kažu, na proleće ove godine. Plan je da oko 40.000 tona pepela bude iskorišćeno kao građevinski materijal za izgradnju puteva.