Info

Radnici fabrike Fiat Plastic mesec i po u štrajku, protest premeštaju na ulice

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 17 03 2021

Posle ponovljenih neuspešnih pregovora sa poslovodstvom kragujevačke kompanije FCA Srbija, Štrajkački odbor fabrike “Fiat Plastic” nastavlja generalni štrajk i poziva ostale radnike Fiata i kooperanata na proteste koje će premestiti na ulice Kragujevca, piše N1.

Radnici fabrike “Fiat Plastic”, firme koja proizvodi branike za vozila Fiat 500 L, saopštenjem su se obratili javnosti u kome tvrde da poslovodstvo FCA u Kragujevcu pokušava da “finansijski iscrpi radnike i da odustanu od štrajka”.

Ne obazirući se na štrajk, Fiat nastavlja sa svojim bahatim ponašanjem, ignorisanjem opravdanih zahteva radnika, kršenjem zakona i čak ignorisanjem naloga Inspekcije rada, zbog čega neminovno sledi eskalacija radničkog protesta. Naime, FCA Srbija zloupotrebljava neradne dane u koordinaciji sa Fiat Plastic-om, sa namerom da se štrajkači finansijski iscrpe i odustanu od štrajka,što se, naravno, neće desiti”, piše u saopštenju sindikata “Fiat Plastic”.

Sindikat ističe da “sledeći primer FCA Srbija, Fiat Plastic je odbio da radnicima dostavi Pravilnik o radu oglušujući se o naloge Inspekcije rada”.

Pored toga, moramo da se osvrnemo i na poziv radnika kragujevačkog Fiata na rad u Slovačku, koji smatramo neprimerenim i nepoštenim. Najpre, uslovi su daleko od zadovoljavajućih, čak gori nego preko raznih agencija koje se time bave. A zatim, pitamo se, da li je Fiatu omogućeno korišćenje svih mogućih subvencija da bi obezbedio posao za ljude koji žele da ostanu u Kragujevcu i u Srbiji ili da glumi dilera jeftine radne snage. Za kraj, da kažemo da će se radikalizacija protesta sastojati u preduzi manju svih raspoloživih pravnih radnji protiv Fiat Plastica, kao i prelivanje protesta na ulicu, na koji će biti pozvani da nam se pridruže svi radnici FCA Grupe i kooperanata, čim se za to steknu epidemiološki uslovi”, stoji u saopštenju sindikata kragujevačkog preduzeća.

Da podsetimo, Štrajkački zahtevi radnika Fiat Plastic-a su vraćanje regresa na visinu koja je bila do 1. januara 2021., plaćeno odsustvo da se vrednuje 65 odsto zarade i da se minuli rad plaća 0,5 odsto po godini radnog staža, kao što je to i u kompaniji FCA Srbija. 

Izvor: N1