InfoFoto: Arhiva

Radnici fabrike “Fiat plastic” nastavljaju štrajk 1. septembra

Autor: InfoKG
12:30 | Ponedeljak, 30 08 2021

Radnici fabrike "Fiat plastic" koji se vraćaju na posao posle kolektivnog godišnjeg odmora nastaviće štrajk od srede, 1. septembra, budući da njihovi zahtevi ni posle više od šest meseci obustave rada nisu ispunjeni, saopštio je Samostalni sindikat, piše Agencija Beta, a prenose mediji.

Kako je Beti rečeno u Samostalnom sindikatu u toj fabrici, štrajk se nastavlja u sredu kada se posle kolektivnog odmora nastavlja i proizvodnja u sestrinskoj kompaniji FCA Srbija.

Radnici Fiat plastic-a su štrajk počeli zbog smanjenja zarada, uz zahtev da im se regres vrati na nivo od pre januara 2021. godine, a da se plaćeno odsustvo umesto 60 plaća 65 odsto.

U Samostalnom sindikatu kažu da ne samo da nisu ispunjeni zahtevi radnika "Plastic-a" nego su se i proširili usled višestrukog kršenja zakona od strane poslodavca, na šta su institucije države "uglavnom ostale neme".

Dodaju da je, poštujući zakone i procedure, sindikat pokušao svim legitimnim sredstvima da se izbori za prava radnika, ali je naišao na "nerazumevanje, bahatost, nepoštovanje zakona i prava radnika".

Kako navodi sindikat, izostala je i podrška šire javnosti i države, koja se "pokazala nemoćna pred samovoljom krupnog stranog investitora", počevši od nadležne inspekcije, preko gradske uprave, do najviših državnih organa kao što su ministarstava i Vlade Srbije.

"Kako smo iscrpeli sve zakonom propisane mogućnosti i iskoristili sve legitimne kanale komunikacije, bez rezultata, pitamo se šta nam još preostaje. Da li treba da blokiramo pruge i puteve ili da sečemo delove tela, pošto smo videli da je to izgleda jedini efikasan vid sindikalne borbe u Srbiji?", saopšteno je iz sindikata. 

Pozvali su da im se jave predstavnici Vlade, koji ih, kako kažu, i pored svih obećanja, u poslednje vreme ignorišu, a to su ministarka za rad Darija Kisić-Tepavčević i premijerka Ana Brnabić.

"Podsećamo da je FCA Srbija smanjio primanja radnicima usred pandemije, bez prihvatljivog opravdanja, iako to nisu učinili ostali komponentaši, premda imaju isti nivo uposlenosti", naveli su iz sindikat.

U saopštenju se dodaje da je na nezadovoljstvo radnika Fiat reagovao izmeštanjem dela proizvodnje iz Plastic-a u drugu fabriku (FCA) i, usred štrajka, a u cilju zastrašivanja, veštački kreirao potencijalni tehnološki višak.

"To je nečuveno kršenje Zakona o radu i demonstracija nepoštovanja prema našem narodu i našoj zemlji. Deo radnika je tako ostao na trajnom prinudnom odmoru, sa platom nešto većom od minimalca, u kreditima i bez posla, kao kaznom za to što nisu hteli da ćute na kršenje zakona i na nepravdu", ocenili su u sindikatu.

Pozvali su državu da se "konačno dozove pameti" i spreči stvaranje šablona zloupotreba krupnih stranih investitora, što je, kako kažu u sindikatu, "već uzelo maha i što može imati dalekosežne posledice".

"Što se tiče daljih koraka, pored nastavka štrajka, čiji trošak Fiat prebacuje na račun države Srbije, razmatramo i formiranje jednog šireg radničkog pokreta, jer nam se sve više javljaju ljudi koji smatraju da putem nas mogu izneti svoje probleme široj javnosti, kao što je slučaj sa onim radnicima FCA Srbija, koji nisu zadovoljni svojim sindikatom,a nemaju mogućnost da se učlane u naš, što je rezultat još jedne od Fiatovih proceduralnih akrobacija", najavili su u sindikatu. 

Izvor: Agencija Beta, mediji