InfoFoto: Ilustracija - Printscreen - YouTube

Radnici fabrike “Fiat Plastic” stupili u GENERALNI ŠTRAJK

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 18 02 2021

Radnici fabrike “Fiat Plastic” u Kragujevcu, u kojoj je zaposleno oko 90 ljudi, stupili su danas u generalni štrajk zbog smanjenja zarada. To je za InfoKG potvrdio predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković i dodao da je rad obustavljen jutros od 6 sati, kada su na posao došli radnici prve smene.

Od 12. januara u fabrici koja proizvodi branike za Fiat 500L, organizuju se jednočasovni štrajkovi upozorenja, a u medjuvremenu nije postignut dogovor sa poslodavcem oko zahteva Štrajkačkog odbora, piše Agencija Beta.

Zarade zaposlenih su umanjenje pošto je poslodavac umanjio regres za više od 50 odsto.

U Štrajkačkom odboru su ranije ukazali da je to veliki udar na kućni budžet radnika i njihovih porodica budući da su zarade već „drastično“ niže od prosečnih u Srbiji.

Zarade su „tanje“ i zbog toga što je naknada za dane plaćenog odsustva u fabrici Fiat plastic 60 odsto, odnosno za pet odsto niža nego za kolege u sestrinskoj firmi FCA Srbija.

U Samostalnom sindikatu fabrike "Fiat plastic" ranije su saopštili da su odbili da potpišu Kolektivni ugovor sa poslodavcem, jer ne pristaju da se odreknu prava na štrajk.

Posle toga, poslodavac je samoinicijativno izmenio važeći Pravilnik o radu i umanjio iznos regresa. 

Izvor: InfoKG, Agencija Beta