Info

Radnici Fiata okončali blokadu puta Kragujevac-Kraljevo-Čačak, očekuju odgovor Vlade i Stellantisa o visini otpremnine

Autor: InfoKG
18:00 | Ponedeljak, 20 06 2022

Radnici kragujevačkog Fiata blokirali su danas na dva sata magistralni put Kragujevac-Kraljevo-Čačak, ističući da ne prihvataju socijalni program koji im je ponuđen, piše Euronews. Radnici ne odustaju od svojih zahteva i kažu da sutra očekuju odgovor Vlade Srbije i Stellantisa na njihov zahtev da otpremnina bude 1.000 evra po godini staža, a ne 200 evra kao što im nudi poslodavac.

Radnici navode da je u 13 časova istekao produženi rok za prijavu radnika za rad u Stellantisovim fabrikama u inostranstvu. U prvom krugu prijavilo se oko 140 radnika. Oni očekuju da se i nakon isteka novog roka najviše 250 radnika prijavi za odlazak u Italiju, Slovačku, Nemačku i Češku i napominju da bi to bilo oko 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih u kompaniji.

Navode da su zadovoljni što su tokom vikenda i Vlada Srbije i Stellantis saopštili da je utvrđen takozvani broj zaštićenih radnika, odnosno struktura ljudi koji neće dobiti socijalni program, već će ostati zaposleni u Fiatu u Kragujevcu i u naredne dve godine. 

Podsetimo, Vlada Srbije i kompanija FCA Srbija potvrdili su ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije fabrike FCA Srbija u Kragujevcu, a to je da će, pre svega u tom procesu, biti zaštićene ranjive kategorije i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju Vlade Srbije i FCA Srbija, potvrđeno je obavezivanje Stellantisa da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

U saopštenju se navodi da su u zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu. majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju.

Na primer, radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Vlada Srbije i FCA Srbija navode da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

Radnici ukazuju da je najveći problem dug vremenski period koji bi trebalo da provedu u inostranstvu i navode da nisu upoznati sa uslovima kojima bi bili izloženi u Italiji ili Slovačkoj. 

Izvor: Euronews