InfoFoto: Printscreen - RTS

Radnici Fiata protestovali i blokirali ulaz u grad

Autor: InfoKG
15:30 | Petak, 17 06 2022

Radnici Fiata blokirali su danas ulaz u Kragujevac iz pravca Batočine, u znak protesta zbog neuspeha pregovora o statusu zaposlenih, piše RTK. Novo okupljanje najavljuju za ponedeljak, kada ističe rok za izjašnjavanje radnika o ponudi za rad u inostranstvu, a dan kasnije očekuju konkretan predlog države za razrešenje ove stuacije. U suprotnom, sledi radikalizacija protesta.

Radnici Fiata okupili su se u podne na platou ispred Gradske uprave, kako bi izrazili nezadovoljstvo ishodom pregovora o njihovoj budućnosti.

Tvrde da njihovi zahtevi nisu ispunjeni, kao ni dogovor postignut na sastanku sa premijerkom u Kragujevcu, a koji se tiče zaštićenih kategorija zaposlenih.

Kako navode, za odlazak u inostranstvo do sada se izjasnilo stotinak radnika, a rok za izjašnjavanje je produžen do ponedeljka.

Protest je, kažu radnici, jedini način da skrenu pažnju javnosti i nateraju državu da zaštiti njihova prava. Poručuju da neće odustati.

Nakon skupa ispred Gradske uprave, zaposleni u Fiatu su se uputili ka auto-putu Kragujevac-Batočina, sa namerom da blokiraju ulaz u grad iz tog pravca.

Zbog kretanja Fiatovih radnika ulicom Zorana Đinđića i Lepeničkim bulevarom odvijanje saobraćaja je bilo onemogućeno.

Kolona se zaustavila na kružnom toku kod Fiatovog znaka, koji je na tom mestu postavljen pre deset godina kao simbol višedecenijske veze italijanskog automobilskog giganta i Kragujevca i početka proizvodnje modela “500L“, a potom se uputila ka Đurđevdanskom krstu i blokirala ulaz u grad.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada stoji na stanovištu da se pregovori sa predstavnicima radnika Fiata nastavljaju, a da su oni koji su danas pozvali na protest prekršili dogovor.

Ističe da je jasno rekla i da su predstavnici sindikata i radnika ponovili da neće izlaziti sa konačnim stavom o otpremnini ili o tome šta će biti ponuđeno onim radnicima koji ostanu bez posla ili su tehnološki višak ili ostanu bez posla, jer ne žele u inostranstvo, sve dok traje proces prijavljivanja. 

Izvor: RTK