Info

Radnici Fiata već osam dana štrajkuju: Grad se ponudio da pomogne, ali ga niko ništa ne pita

Autor: Branko Vukašinović
14:25 | Ponedeljak, 25 05 2020

Kompanija “FCA Srbija” i dalje se ne oglašava o generalnom štrajku oko 2.000 radnika u kragujevačkoj fabrici, zbog kojeg ni većina kooperantskih firmi ne radi. Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić je izjavio danas da se lokalna samouprava ponudila da bude medijator između Vlade, “Fiata” i sindikata, kako bi problem bio rešen, ali da ih još uvek niko nije kontaktirao. 

Mi smo se ponudili da budemo medijator u svemu tome, i to je sve što mi nažalost možemo, ali niko nam nije rekao “da vi nam trebate kao medijator”. U kontaktu sam sa sindikatom. Razumem njihove zahteve sa jedne strane, zato što se u Srbiji još uvek dosta radi za malo novca, a sa druge strane razumem i situaciju kad novca nema da treba zapeti i raditi, pa će biti novca. Nažalost, mi ne možemo nikako svojim odlukama i nastupanjima da utičemo na ovu situaciju, jednostavno nije u našoj ingerenciji, ali smo se ponudili da budemo neko ko će da spoji i Vladu i sindikate i “Fiat”. Niko nam se do sada nije obratio sa takvim zahtevom. Verujem da oni imaju međusobnu komunikaciju, koja je neki put javna, neki put nije”, izjavio je Nikolić.   

Portal InfoKG je pokušao da stupi u kontakt sa predsednikom Samostalnog sindikata u “Fiatu” i Štrajkačkog odbora, Zoranom Markovićem, ali se nije odazvao na naše pozive do objavljivanja ovog teksta. 

Zaposleni u “Fiatu” štrajkuju već osam dana, a od poslodavca traže povećanje bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, prijem novih radnika ili drugačiju organizaciju rada, nadoknadu troškova zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza, kao i isplatu i povećanje bonusa efikasnosti za 2017. i 2018. godinu. Štrajkači kažu da neće odustati sve dok im se svi zahtevi ne ispune.