InfoFoto: Arhiva

Radnici Grafoprometa ostali bez zarada: Sindikat poslao pismo Đorđeviću da reši problem

Autor: Branko Vukašinović
15:30 | Ponedeljak, 25 05 2020

Radnici preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Grafopromet“ ostali su bez zarade. To tvrde u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca, koji je tim povodom poslao otvoreno pismo ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoranu Đorđeviću. Savez traži od resornog ministra da hitno iznađe sredstva i pomogne Grafoprometu. 

Otvorenom pismo poslato ministru Đorđeviću prenosimo u celosti:  

Trideset zaposlenih od kojih su 18 invalida, a od čega su  13  lica sa posebnim potrebama, nakon trideset godina postojanja ovog preduzeća, koje je u 100% vlasništvu Republike Srbije, nisu u mogućnosti da prehrane sebe i svoje porodice.

Problem jeste nastao kao posledica pandemije i prekida privrednih aktivnosti, kao i prekidom rada državnih institucija, za koje Grafopromet d.o.o.  radi, ali je posebno usložen nebrigom države.

Grafopromet d.o.o. nije dobio sredstva predviđena Programom ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, odnosno tri minimalne zarade za sve zaposlene, jer se ovaj program  odnosi samo na privatna preduzeća.

Kako u Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom, od čega je 16 preduzeća u državnom vlasništvu, a ostala su privatna, radnicima ovog preduzeća je neshvatljiva podela koju je država učinila i novac dala privatnim preduzećima, a nije preduzećima koja su u njenom vlasništvu. 

Da li to zanači da ova preduzeća u državnom vlasništvu ne treba da postoje? Takvom uredbom, ovih 16 preduzeća je isključeno iz mogućnosti dobijanja povoljnih kredita. Posebno ovom stanju doprinose i milionski dugovi koje državne institucije imaju prema Grafoprometu d.o.o. za realizovane poslove.

Obustavljanje postupka Javnog poziva za dodelu sredstava preduzećima ove delatnosti, koja treba da poboljša uslove rada ovih preduzeća, uz obrazloženje da Ministarstvo finansija nema novac za taj već upućen Javni poziv, biće za  radnike ovog preduzeća, konačni znak da država odustaje od postojanja ovih preduzeća u državnom vlasništvu. 

Potpuno je neprihvatljivo razdvajanje radnika, na one koji rade u državnom ili privatnom preduzeću, a posebnu težinu ima činjenica da većinu zaposlenih čine invalidi i osobe sa posebnim potrebama.

Tražimo od Vas da hitno iznađete sredstva i pomognete Grafoprometu d.o.o., bar toliko koliko je pomoć data privatnim preduzećima iste delatnosti, ili saopštite kakve su namere države  prema ovim preduzećima“, navedeno je u otvorenom pismu Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.