Info

Radnici “Vodovoda” i dalje štrajkuju, čekaju sastanak sa gradonačelnikom

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Četvrtak, 01 08 2019

Deo zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” i dalje štrajkuje, uz poštovanje minimuma proces rada, tražeći potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za komunalce Kragujevca i da se reši problem niskih zarada. To je potvrdio za InfoKG predsednik Sindikata zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija”, Branko Petrašinović i dodao da pregovori sa predstavnicima lokalne samouprave i dalje traju i da očekuje da će se od ponedeljka sastati sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem i pronaći najbolje rešenje.  

Odlukom Sindikata zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija”, Nezavisnost i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata od ponedeljka ujutru trećina od 530 zaposlenih, odnosno oko 130 radnika, u ovom preduzeću štrajkuje, kako bi se ispoštovao minimum procesa rada. Štrajkači kažu da su najveći problem niske zarade, koje se, kako tvrde, nisu menjale od oktobra 2014. Zbog toga traže da se potpiše poseban kolektivni ugovor za komunalce Kragujevca i da se reši problem niskih zarada. 

Predstavnici tri sindikata u JKP “Vodovod i kanalizacija” svoje zahteve su gradskim čelnicima predali prilikom protesta, koji su organizovali početkom jula, kada su i najavili štrajk.  Od prošle nedelje se vode pregovori između predstavnika tri sindikata i gradskih čelnika, ali se još uvek čeka na ishod istih. 

Nastavljamo štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada. Zaključili smo da su pregovori koje smo do sada vodili sa gradskim čelnicima dali neke okvire za dalje razgovore. Predstavnici vlasti sa kojima smo razgovarali su dobili odobrenje da pregovaraju, ali ne i da odlučuju, pa očekujemo da se od ponedeljka sastanemo sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem. Nadam se da ćemo zajedno sa njim pronaći najbolje rešenje za ispunjenje naših zahteva”, izjavio je za InfoKG predsednik Sindikata zaposlenih u JKP “Vodovod i kanalizacija”, Branko Petrašinović.  

Sindikalci iz Javno-komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” ponavljaju da zbog štrajka nije ugroženo vodosnabdevanje u Kragujevcu i da građani nemaju razloga za brigu.