Raspisani lokalni izbori za 26. april: Za koga će Kragujevčani moći da glasaju?

Sreda, 04 Mart 2020 11:30Autor: InfoKGFoto: Arhiva

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas izbore za odbornike skupština gradova i opština u Srbiji za 26. april, piše Tanjug, a prenosi Blic. U trci za gradonačelnika Kragujevca na predstojećim izborima za sada se zna da će biti Veroljub Verko Stevanović, Slađan Rakić, gotovo sigurno Slavica Đukić Dejanović, dok je još uvek nepoznato ko će zvanično biti kandidat vladajuće Srpske napredne stranke, s obzirom na to da Radomir Nikolić neće biti na listi kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu za predstojeće izbore i iako će prvi biti njegov kum i najbliži saradnik Nikola Dašić, saznaje InfoKG. Naravno da ovde spisku nije kraj, jer će se za ovu funkciju boriti i lideri brojnih manjinskih stranka i grupa građana, ali se za sada još uvek ne zna kojih tačno. 

Lokalni izbori biće održani 26. aprila, a to je danas i zvanično potvrđeno tim što ih je raspisala predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković. Ona je pozvala građane da iskoriste svoje pravo i izađu na redovne izbore u kojima će, kako kaže, imati priliku da svojim glasom u demokratskom izbornom procesu odlučuju o budućnosti lokalnih samouprava i njihovom daljem razvoju. Pozvala je i kandidate da se nadmeću za podršku gradjana dobrim programima, da ponude svoje vizije razvoja gradova i da se u kampanji uzdrže od govora mržnje.

Pojedine političke organizacije su i pre raspisivanja započele kampanju i objavile ko će ih predvoditi na izborima. 
Među prvima je bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović najavio da ulazi u trku za ovu funkciju i on će biti nosilac izborne liste “Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu”.  

Kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, predsednik Gradskog odbora ove političke organizacije, Radomir Nikolić neće biti na listi kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu za predstojeće izbore, a prvi će biti njegov kum i najbliži saradnik Nikola Dašić, koji je u više mandata bio odbornik. Prema nezvaničnim informacijama, kragujevački naprednjaci neće imati zvaničnog kandidata za gradonačelnika.

Zabune oko nastupa na predstojećim lokalnim izborima je bilo i oko koalicije Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija. Naime, predsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije, Đorđe Kosanić je u nekoliko navrata najavljivao da postoji mogućnost da će samostalno nastupiti na izborima. Međutim, sve te sumnje su otklonjene kada je iz centrale SPS-a najavljeno da nastupaju zajedno sa Jedinstvenom Srbijom, tako da će, shodno tome, verovatno ovu koaliciju u Kragujevcu, tradiconalno predvoditi Slavica Đukić Dejanović. 

U izbornoj trci biće i Slađan Rakić – Grupa građana “Alternativa”, koji je na prethodnim lokalnim izborima 2016. godine ostao ispod cenzusa.  

Ovo svakako nije kraj spisku političkih organizacija i ličnosti koji će ući u izbornu trku u Kragujevcu. Iz iskustva sa prethodnih lokalnih izbora, verovatno i na ovom izbornom listiću će se pojaviti brojne manjinske stranke i grupe građana, a svemu tome u prilog ide i to što je izborni cenzus smanjen sa pet na tri odsto.   

Sve u svemu, sve ove ličnosti su nam poznate i od ranije, sigurno je da će na izbornim listićima biti i novih, a na nama je da donesemo odluku ko će voditi Kragujevac u naredne četiri godine. 

Izvor: Tanjug, Blic, InfoKG

Najnovije vesti iz ove kategorije

f