InfoFoto: arhiva

Rast izvoza u Šumadiji i Pomoravlju

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 26 12 2022

Privreda u Šumadiji i Pomoravlju prvih deset meseci ove godine, beleži rast od 4,1 odsto.

Uprkos otežanim uslovima poslovanja zabeležen je značajan spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 326 miliona evra.

U godini u kojoj se mnogo toga ekonomski redefiniše, region Šumadije i Pomoravlja i grad Kragujevac beleže izuzetno visoku investicionu atraktivnost, kažu u ovdašnjoj Regionalnoj privrednoj komori.

Kako navode, postoji interesovanje nekoliko referentnih kompanija iz Evropske unije da investiraju na ovim prostorima.

Zahvaljujući povoljnom poslovnom okruženju i snažnoj infrastrukturi koja podražava domaće i inostrane kompanije, Šumadija i Pomoravlje bi mogli da postanu nova adresa brojnim firmama koje u ovom trenutku, kao odgovr na krizu, relociraju svoje poslovne aktivnosti.

Primeri dobre prakse su kompanije koje su odlučile da reinvestiraju.

Nemačka je ove godine, po prvi put, postala najznačajniji partner kragujevačke privrede i zemlja sa kojom se ostvaruje najveća spoljnotrgovinska razmena i u koju se najviše izvozi.

Privreda grada, takođe, beleži spoljnotrgovinski suficit sa nekim od najrazvijenijih država sveta, poput Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država, što govori o kvalitetu proizvoda koji nastaju na teritoriji grada Kragujevca.

U ovdašnjoj Regionalnoj privrednoj komori naglašavaju da je, po prvi put, najznačajniji izvozni proizvod kragujevačke privrede – tramvaj.

Izvor: RTK