Info

Reagovala Mreža za nasleđe jugoistočne Evrope zbog urušavanja dela zgrade "Gradske tržnice"

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 05 08 2020

Mreža za nasleđe jugoistočne Evrope izrazila je veliku zabrinutost i negodovanje povodom nesmotrene rekonstrukcije „Gradske tržnice“, tokom koje je urušen spoljašnji zid u delu ovog objekta. To je navedeno u pismu koje je ova organizacija uputila Udrženju građana "Šumadijska regija". U pismu je naglašeno da je veoma je bitno da se važnost ovakvih spomenika javno ističe i podvlači, da se njihova vrednost očuva, a nikako ne umanjuje nestručnim građevinskim postupcima čime se originalnost objekta nepovratno gubi.

Udrženje građana "Šumadijska regija" uputilo je pre petnaestak dana otvoreno pismo Međunarodnoj organizaciji za zaštitu nasleđa “Evropa Nostra“ i pozvala je da se zauzme za dalju sudbinu zgrade "Gradske tržnice" i da pomogne u rasvetljavanju svih  okolnosti koje su dovele do urušavanja dela zgrade. Odgovor na pismo u vidu podrške je stigao, ali od Mreže  za nasleđe jugoistočne Evrope (South East European Heritage Network), čiji je član dr Irina Subotić predsednica organizacije “Evropa Nostra Srbija”.

Mreža za nasleđe jugoistočne Evrope (South East European Heritage Network) izražava veliku zabrinutost i negodovanje povodom nesmotrene rekonstrukcije „Gradske tržnice“ u Kragujevcu, tokom koje je na delu ovog objekta sasvim urušen spoljašnji zid. 

„Gradske tržnice“ predstavlja neosporno kulturno-istorisko-arhitektonsku vrednost ovog grada, a činjenica da je njena namena, jedne od prvih izgrađenih zatvorenih pijaca u Evropi još od 1929, ostala nepromenjena sve do sada, samo uvećava značaj ovog objekta i potrebu da se on očuva u originalnom stanju i za naredne generacije kojima smo obavezni da prenesemo što je moguće više vrednosti. Kulturno nasleđe predstavlja neraskidivu sponu između prošlih i budućih vremena, ono daje jedinstvenost lokalnim zajednicama, a urušavanjem ovakvih celina dovodi se u pitanje identitet koji je građen vekovima. Ne sme se zaboraviti da baš ovakve kulturno-istorijske celine, kao vrednost baštine i tradicije daju samom gradu jedinstven potencijal za razvoj dalje privrede, promovisanje tradicionalnih proizvoda i zanata, čime uvećavaju lepotu grada i bude interesovanje za dalja istraživanja i podsticaj savremenih privrednih grana koje ne narušavaju tradiciju”, navodi se u pismu Mreže za nasleđe jugoistočne Evrope, koje je dobilo Udruženje građan “Šumadijska regija”. 

U pismu je naglašeno da je veoma je bitno da se važnost ovakvih spomenika javno ističe i podvlači, da se njihova vrednost očuva, a nikako ne umanjuje nestručnim građevinskim postupcima čime se originalnost objekta nepovratno gubi. Dodaje se i da je naša obaveza da budemo čuvari svoje tradicije i kulture, da je negujemo, promovišemo i prenesemo na naredne generacije, da sačuvamo sopstveni identitet koji nikako ne može da bude uporediv sa nečim što predstavljaju savreme konstrukcije preslikavane po celom svetu.