REAKREDITACIJA: Tim Agencije za akreditaciju ocenjivao kvalitet rada i pružanja usluga u Kliničkom centru

Petak, 19 Jul 2019 11:00Autor: Branko Vukašinović

S obzirom na to da je Klinički centar Kragujevac ušao u treći po redu proces reakreditacije, u ovoj zdravstvenoj ustanovi od 15. do 18. jula boravio je tim spoljašnjih ocenjivača Agencije za akreditaciju. Tim je ocenjivao kvalitet rada i pružanja usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iz Kliničkog centra poručuju da će obavestiti javnost o rezultatima ovog ocenjivanja. 

Odlukom Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, tim edukovanih spolјašnjih ocenjivača od 15. do 18. jula ocenjivao je kvalitet rada i pružanja zdravstvenih usluga u Kliničkom centru Kragujevac, u odnosu na Standarde za akreditaciju ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

To je jedan kompleksan proces usaglašavanja infrastrukutrnih uslova medicinskih standarda i protokola, sa pravilnicima i uslovima akreditacije koje je propisla Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova i Ministarstvo zdravlja Repubike Srbije. Ona ustanova koja ispuni uslove za akreditaciju je prepoznata kao ustanova sa dobrom kliničkom praksom. To omogućava da se sklope ugovori o pružanju zdravstvenih usluga i stranim državljanima, a sa druge strane i o poslovnoj tehničkoj saradnji sa sličnim ustanovama u zemlji i inostranstvu”, izjavio je nedavno za InfoKG, v.d. direktora Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović. 

Inače, Klinički centar Kragujevac je prva ustanova tercijarne zdravstvene zaštite u Srbiji, koja je ušla u proces akreditacije i prvi put je akreditovana krajem 2011. godine. Spolјašnje ocenjivanje kvaliteta rada Kliničkog centra Kragujevac obavlјa se od tada periodično, posle isteka vremenskog roka na koji je ustanova akreditovana. Prethodni put Klinički centar Kragujevac je dobio akreditaciju na tri godine.

Najnovije vesti iz ove kategorije