InfoFoto: JKP Šumadija

Reciklažom do vožnje: Postavljen RECIKLOMAT i kod Medicinske škole, do kraja nedelje na još ČETIRI lokacije (FOTO)

Autor: InfoKG
18:00 | Utorak, 13 04 2021

U Kragujevcu je danas postavljen još jedan reciklomat, a do kraja nedelje biće postavljeno još četiri ovakve mašine za prikupljanje staklene ambalaže, PET plastike, limenki i Tetra Pak ambalaže, čime zvanično započinje realizacija projekta “Reciklažom do vožnje”. Pored reciklomata u blizini Trga kod krsta i novog kod Medicinske škole “Sestre Ninković”, ove mašine biće postavljene i ispred Mesne zajednice Stanovo, ali i pijaca “Aerodrom”, “Bubanj” i “Bresnica”.  

Projekat “Reciklažom do vožnje” realizuje JKP Šumadija Kragujevac u saradnji sa Sekopak-om i brojnim kompanijama. Primarni cilj svakako je efikasniji rad na sakupljanju ambalažnog otpada, podizanje nivoa svesti i edukacija građana o značaju zaštite prirode i reciklaže. Cilj je i da se sistemom nagrađivanja motivišu građani da učestvuju u procesu primarne selekcije otpada.

Građani Kragujevca će pored PET plastike, AL limenki i staklene ambalaže uz pomoć novih mašina moći da recikliraju i Tetra Pak ambalažu. Kako bi podržali građane Kragujevca, Sekopak je u partnerstvu sa svojim osnivačima koji su prepoznali značaj projekta, kompanijama Coca-Cola HBC Srbija, Apatinska pivara i Tetra Pak, obezbedio još pet dodatnih mašina raspoređenih na prometnim lokacijama po gradu”, izjavila je generalna direktorka Sekopaka, Violeta Belanović Kokir.  

Ideja da se za pravilno odlaganje otpada građani Kragujevca nagrade finansijskim sredstvima na kartici za gradski prevoz i mobilnu telefoniju, prvobitno je potekla iz JKP "Šumadija".

Kompanija Globaltel doo, kao jedan od sponzora, prepoznala je pozitivne efekte ovakvog načina sakupljanja i razvrstavanja ambalažnog otpada, pa je žiteljima Kragujevca omogućen i dodatan mobilni internet za povezivanje eKG kartice i Globaltel mobilnog broja. Građani Kragujevca su pokazali veliko interesovanje za ovakvom vrstom odlaganja ambalažnog otpada, pa se nadamo da ćemo ih, postavljanjem još pet ovakvih mašina, dodatno motivisati da na pravilan način vrše primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada”, rekao je direktor JKP Šumadija Kragujevac, Nemanja Dimitrijević.

Iz JKP “Šumadija” poručuju da interesovanje građana da sve aktivnije učestvuju u projektima koji se tiču zaštite životne sredine ohrabruje, jer govori u prilog da je svest o značaju odgovornijeg odnosa prema prirodi i resursima značajno viša. 

Grad Kragujevac koji želi status “Zelenog grada” u potpunosti je svestan značaja efikasnog sistema upravljanja otpadom i važnosti projekata koji se bave pitanjima reciklaže. Gradonačalnik Nikola Dašić i čitav njegov tim žele da promene ekološku sliku grada Kragujevca realizacijom brojnih projekata”, izjavio je član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić.

Iz lokalne samouprave su naglasili da im je u narednom periodu prioritet rešavanje brojnih problema poput kvaliteta vazduha, zaštite prirode i prečišćavanje otpadnih voda.

Galerija slika