Info

Regionalni radni centar za manuelni posao sa mašinama cilj Grada za podršku gluvim i nagluvim licima

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Sreda, 23 09 2020

Povodom Međunarodne nedelje i Dana gluvih i nagluvih i Međunarodnog dana znakovnog jezika, u zgradi Gradske uprave upriličen je prijem za predstavnike Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac.

Prijem je organizovala dr Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

To je bila prilika i da se razgovara o problemima sa kojima se gluva i nagluva lica svakodnevno suočavaju, a na prvom mestu to je problem komunikacije. 

"Za njegovo prevazilaženje ulažemo zajedničke napore, a izrada strateških dokumenata je jedan od načina. U nov četvorogodišnji dokument biće uključena usluga licenciranog personalnog asistenta koje poznaje znakovni jezik za pomoć starim licima bez porodice. Ideja je da se kroz strateški dokument definiše krajnji cilj, a to je Regionalni radni centar za manuelni posao sa mašinama po modelu socijalnog preduzetništva u saradnji sa Privrednom komorom i potrebama tržišta za osobe sa invaliditetom na teritorije čitavog regiona", rekla je Damnjanović

Dr Damnjanović je podsetila da je grad Kragujevac nedavno postao većinski vlasnik preduzeća Šumadija DES koje se bavi profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom u kom  radi veliki broj članova ovog udruženja, a u narednom periodu grad će konkurisati kod evropskih fondova za stambenu podršku lica sa invaliditetom, najavila je dr Damnjanović i izrazila zahvalnost volonterima koji su pružali podršku i pomoć i brinuli o svojim članovima u periodu epidemije.

Prema rečima predsednice Udruženja Biljane Milanović prethodni ReLoaD projekat “Moja Srbija na znakovnom jeziku“ bio je od velikog značaja jer su promovisane turističke destinacije Srbije i na znakovnom jeziku. Ovo je jedan od najvažnijih projekata koji je podrazumevao učenje znakovnog jezika a veliku podršku u svemu imali smo od lokalne samouprave. Govoreći o budućim planovima predsednica Milanović je rekla da je predlog godišnjeg programa za 2021. godinu pripremljen a aktivnosti će se realizovati u skladu sa epidemijskom situacijom.

Na današnjem prijemu definisana je potreba za pisanje novog projekta kojim bi se objedinile potrebe personalne asistencije uz poznavanje znakovnog jezika i pomoći u kući starim licima koji žive sami, rekla  je Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja. Ona je istakla važnost poznavanja znakovnog jezika zdravstvenih radnika i njihova obuka kao i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ova nedelja je veoma važna za nas jer je prilika da se upozna javnost o svim našim potrebama i pravima osoba sa invaliditetom kao što su dostupnost informacija, upotreba znakovnog jezika, ravnopravnost u zapošljavanju i još mnogo toga, istakla je Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja.

Inače, za godišnji program rada za 2021. godinu Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac iz budžeta grada izdvojeno je izdvojeno 1,5 miliona dinara.