Info

Registracija stambenih zajednica: Sami odlučujte o svojoj zgradi, da vam funkcije ne nameće Grad

Autor: Jovana Mladenović
13:45 | Petak, 28 07 2017

Stambene zajednice svi građani će morati da prijave u nedavno oformljeni Registar stambenih zajednica pri Republičkog geodetskom zavodu i imenuju upravnika zgrada do kraja ove godine.

Procedura je održavanje konstitutivne sednice, gde će biti izabran i upravnik zgrade. On može biti neko od Skupštine stanara, vlasnik dela zgrade. Nakon toga, u roku od 15 dana sledi predaja neophodne dokumentacije za registraciju. Upravnika zgrade mogu birati stanari, a ukoliko ne pronađu lice koje smatraju adekvatnim za tu funkciju do kraja godine, grad će za njih odabrati tu opciju. 

Stambena zajednica ne razlikuje se mnogo od dosadašnjih skupština stanara, osim u onom delu koji se odnosi na kaznenu politiku. 

Potrebna dokumentacija za registraciju:

popunjen obrazac prijave za registraciju stambene zajednice
popunjen dodatak prijavi za registraciju stambene zajednice (samo ukoliko se stambena zajednica formira za više ulaza jedne stambene zgrade)
original zapisnika sa konstitutivne sednice skupštine stambene zajednice sa odlukom o izboru upravnika (primer zapisnika i odluke) i original zapisnika sa neuspele sednice ukoliko je upravnik izabran na ponovljenoj
originalni primerak uplatnice administrativne takse na zahtev koja iznosi 300,00 dinara, a uplaćuje se na broj žiro računa opštne
očitana ili fotokopirana lična karta upravnika stambene zajednice
fotokopija potvrde o dodeljenom matičnom broju i PIB-u skupštine stanara/saveta zgrade (samo ukoliko je stambena zajednica ranije imala formiranu skupštinu stanara)
fotokopija ugovora sa bankom o otvorenom žiro računu skupštine stanara/saveta zgrade (samo ukoliko je stambena zajednica ranije imala otvoren račun u banci)

Na zvaničnom sajtu grada Kragujevca možete preuzeti sve neophodne formulare. 


Deo teksta preuzet sa: DANAS