InfoFoto: Printscreen - RTS

Registracija vozila i posle 5. jula pod nepromenjenim uslovima: Evo koliko košta tehnički pregled u Kragujevcu

Autor: InfoKG
14:30 | Četvrtak, 10 06 2021

Građani će i nakon 5. jula pod nepromenjenim uslovima moći da registruju vozila, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Iako je do nedavno u Kragujevcu tehnički pregled u gotovo svim specijalizovanim firmama za to bio besplatan, stanje se promenilo, pa je za te namene potrebno izdvojiti između 1.500 i 3.600 dinara. 

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, donet je 2012. godine i u nadležnosti je Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U toku 2021. godine formirana je radna grupa sa ciljem izmena i dopuna Pravilnika. Pored predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, članovi radne grupe su predstavnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i AMSS-CMV-a. 

Uočeni problemi u primeni pojedinih odredbi Pravilnika uticali bi da veliki broj vozila ne ispune uslove koji se zahtevaju na tehničkom pregledu, a čija bi primena počela 5. jula 2021. godine. Primena odredbi iz Pravilnika koje se odnose se na uređaje za zaustavljanje (kočnice), na uređaje za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova (merenje izduvne emisije, obaveznost posedovanja katalizatora) i druge biće odložene na period od najmanje dve godine, a sve u interesu građana Republike Srbije.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja najavljuju da će izmene i dopune Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, omogućiti građanima da i dalje registruju svoja vozila pod nepromenjenim uslovima”, objavljeno je na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja.   

Iako će uslovi za registraciju vozila biti nepromenjeni, došlo je do izmene kada je reč o tehničkom pregledu. Naime, u Kragujevcu je tehnički pregled putničkih vozila u gotovo svim specijalizovanim firmama za to bio besplatan, ali sada je za te namene potrebno izdvojiti između 1.500 i 3.600 dinara. Tačnije, cena zavisi od toga gde se odlučite za odradite tehnički pregled.