InfoFoto: ite.gov.rs

Republička izborna komisija podatke će čuvati u Data centru u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Četvrtak, 10 03 2022

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović i predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević danas su potpisali Sporazum o korišćenju usluga državnih data centara, čime RIK postaje još jedan korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

„Izgradnjom Državnog data centra u Kragujevcu dobili smo najbezbednije mesto za skladištenje i čuvanje podataka. Državni data centar predstavlja centralno mesto u kome se smešta ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura i oprema državnih organa Republike Srbije, koji je po tehničkim i bezbednosnim standardima jedan od najsavremenijih u regionu i veoma mi je drago što je Republička izborna komisija smestila svoju opremu i podatke na čuvanje kod nas“, izjavio je Jovanović.

On je dodao da očekuje da svi državni organi svoje podatke smeste u Državni data centar do kraja 2022. godine, koji je posebno projektovan i izgrađen za tu namenu, a centralizacijom državne infrastrukture doprinosimo i racionalizaciji budžeta – kako po pitanju korišćenja postojećeg državnog hardvera i softvera, tako i po pitanju budućih investicija.

Podsetimo, Državni data centar u Kragujevcu se nalazi na parceli od četiri hektara i predstavlja kompleks od dva objekta od ukupno oko 14.000 kvadrata, sa predviđenom instalisanom snagom u punom kapacitetu od 14MW i kapacitetom od 1080 REK ormana, koji se izvodi u tri faze.