1:14 +0100 -->
InfoFoto: srbija.gov.rs

Republički krizni štab uveo NOVE OBAVEZNE MERE, najveća promena tiče se ZAŠTITNIH MASKI

Autor: Jovana Mladenović
13:40 | Sreda, 15 07 2020

Republički Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID 19 doneo je na današnjoj sednici nove mere koje na snagu stupaju od 17. jula. Najvažnija se tiče nošenja zaštitnih maski koje su obavezne i na otvorenom prostoru. Ostale odluke za Kragujevčane za sada ne menjaju mnogo, jer naš grad svako ima restriktivne mere od kada je uvedena vanredna situacija zbog progresije virusa.

Pored toga što su zaštitne maske obavezne u zatvorenom, od petka nošenje istih biće obavezno i na otvorenom prostoru, prodavnica, apoteka, autobuskih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom preporučuje se njihovo nošenje.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

"Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje Korona virusa", rečeno je na današnjoj sednici.

Uz navedene, Republički krizni štab doneo je i meru zabrane okupljanja više od 10 ljudi u zatvorenom i otvorenom prostoru, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija. U Kragujevcu je, podsetimo, na snazi još uvek na snazi zabrana okupljanja više od 5 ljudi, a ostaje da se vidi da li će Gradski krizni štab do petka zasedati i izmeniti ovu odluku.

Sve mere koje su usvojene na današnjoj sednici Kriznog štaba važiće od petka, 17. jula.