InfoFoto: Zoran Petrović

Resnik – selo sa zapisom u svakom zaseoku

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 06 08 2022

Veliko selo sa brojnim poljoprivrednim proizvođačima, orijentisanim pretežno na stočarstvo. Od Kragujevca je udaljeno petnaestak kilometara, a do njega se stiže iz više pravaca, putem preko Jovanovca ili ka Topoli, pa od Petrovca desno ili pak putem ka Rači. Osnovano je 1719. godine. Naselje sa ovim nazivom postoji i u opštinama Sokobanja, Babušnica i Rakovica u Beogradu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 159 metara.

Graniči se sa Cvetojevcem, Novim Milanovcem, Desimirovcem i Cerovcem sa teritorije grada Kragujevca, Vojinovcem i Malim Krčmarima iz opštine Rača i Badnjevcem, Nikšićem i Milatovcem iz opštine Batočina. Zaseoci su Gornja Mala, Cerjak, Šumice, Cerovica, Dubokić, a na teritoriji sela postoji i veliki broj vikend naselja, posebno na potezu Sobovica. Svaki zaseok u selu ima svoj zapis, a kod crkve je hrast star preko 100 godina. Kroz selo protiču Resnički potok i reka Lepenica.

U selu postoji osmogodišnja škola u sastavu OŠ “Sreten Mladenović” iz Desimirovca, mesna kancelarija, zemljoradnička zadruga, kao i nekoliko prodavnica. U Resniku postoji i Fudbalski klub “Budućnost”, koji se takmiči u Prvoj gradskoj ligi. Seoska crkva je posvećena Svetoj Bogorodici. Selo kao litije slavi Spasovdan. 

Izvor: Pamćenje nacionalnog korena - Azbučnik kragujevačkih sela, Kragujevac 2011.

RES 5174