InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Resorno ministarstvo ulaže u renoviranje Zavoda “Male Pčelice” i Centra za socijalni rad

Autor: Branko Vukašinović
13:30 | Petak, 31 01 2020

U Kragujevcu će Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Kancelarijom za upravlјanje javnim ulaganjima ove godine rekonstruisati Zavod za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" i Centar za socijalni rad "Solidarnost". Resorni ministar Zoran Đorđević najavio je da će ove ustanove biti renovirane po svetskim standardima i prilagođene u potpunosti potrebama korisnika i zaposlenih u njima. 

Kragujevac je među šest gradova u Srbiji u kojima će Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Kancelarijom za upravlјanje javnim ulaganjima ove godine otpočeti rekonstrukciju ukupno sedam ustanova u sistemu socijalne zaštite. Za te namene biće utrošeno više od milijardu dinara. Pored Kragujevca, na spisku su Aleksinac, Beograd, Pančevo, Paraćin i Sombor. 

U Kragujevcu će biti rekonstruisani Zavod za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" Kragujevac i ovdašnji Centar za socijalni rad "Solidarnost", a u ostalim gradovima Dom za smeštaj odraslih lica – Kulina, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine – Zvečanska, Gerontološki centar Pančevo, Centar za socijalni rad Paraćin i Centar za socijalni rad Sombor.   

Ministar Đorđević je najavio da će pomenute ustanove biti renovirane po svetskim standardima i prilagođene u potpunosti potrebama korisnika i zaposlenih u njima. 

Briga o osetlјivim kategorijama stanovnika je prioritet Vlade Republike Srbije, a kako bi oni koji su korisnici u sistemu socijalne zaštite imali najbolјu moguću uslugu od strane zaposlenih u sistemu socijalne zaštite krenuli smo u rekonstrukciju objekata. Veoma je važno da oni budu bezbedni i uređeni tako da zadovolјavaju sve kriterijume koji su propisani. Niko od građana tamo ne dolazi zato što voli, već zato što mora, a mi smo u obavezi da im maksimalno olakšamo”, izjavio je ministar Đorđević.

Resorni ministar je najavio da će se sa ovakvom praksom nastaviti i u narednim godinama, kao i da je u toku priprema planova rekonstrukcija za 2021. godinu.