InfoFoto: Printscreen - RTS

Ristići iz Drače uživaju u decembarskim lubenicama sa svoje njive - Evo koliko koštaju u marketima

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 14 12 2022

Da lubenica rodi na njivi u decembru, zvuči neverovatno. To se, ipak, dogodilo u Drači kod Kragujevca, u domaćinstvu porodice Ristić, piše RTS. Dok oni uživaju u decembarskim lubenicama sa svoje njive, da bismo i mi uživali u njima, sada po marketima u Kragujevcu za kilogram treba izdvojiti oko 300 dinara.

Na njivi obrasloj žutom travom i prekrivenom tek ponekom pahuljom snega, zelene se lubenice. Zasađene još u aprilu, a sazrele u decembru. To „čudo" dogodilo se u geografskom centru Srbije - selu Drači na njivi porodice Ristić. Slaviša kad je pre nekoliko dana krenuo da raskrči njivu, imao je šta i da vidi.

Lubenice -  ja isekao jednu da vidim da nije propala, istrulela, a one kao usred leta. Stvarno sam zatečen i ja bio", kaže za RTS Slaviša Ristić iz sela Drača.

Zatečeni su bili i njegovi prijatelji koji su došli da mu pomognu, a onda se zasladili lubenicom.

Sekli smo drva tu pre neki dan, ovaj, i drugari došli, ja sam se našalio sa njima, ajde da pojedemo ladan bostan. oni svi u mene, odakle ladan bostan i ja sam ubra po jednu lubenicu baš je bila jedna od največih imala je sedam, osam kila", navodi Slaviša Ristić.

I Slavišin drug priznaje da mu je cela priča bila neverovatna, a onda se i sam uverio.

Najbolji opis. Znači, slatka je nikakve razlike nema, kao da sam je jeo u sezoni", kaže Goran Milošević, Slavišin drug.

Iako su decembarskim lubenicama zatečeni i stručnjaci, imaju objašenje za ovaj fenomen.

Agronomi kažu da su lepo vreme i plodno zemljište produžili vegetacioni period, pa su lubenice umesto u avgustu sazrele u decembru.

Slaviša je dvadesetak decembarskih lubenica podelio sa porodicom i prijateljima. A da bismo i mi uživali u njima, sada po marketima u Kragujevcu za kilogram treba izdvojiti oko 300 dinara. 

Izvor: RTS