InfoFoto: kragujevac.rs

“Romanipen” i grad obradovali 80 romskih mališana školskim priborom

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Petak, 31 08 2018

Mališanima romske nacionalnosti koji polaze u pripremni predškolski program i u prvi razred osnovne škole uručeno je 80 školskih pribora, rančeva i radnih udžbenika u prostorijama Crvenog krsta. Dodelu školskog pribora deci romske nacionalnosti organizovala je Obrazovno kulturna zajednica Roma “Romanipen”, uz podršku lokalne samouprave, a u okviru projekta Materijalna podrška za uključivanje i opstajanje romske dece na nivou obaveznog redovnog sistema obrazovanja.  

Grad Kragujevac je i ove godine podržao programske aktivnosti Romanipena u okviru kojih je i podrška najmlađima za početak predškolskog obrazovanja i polazak u prvi razred. U proteklih deset godina iz budžeta grada samo za ovu aktivnost izdvojeno je nešto više od 1,5 miliona dinara i nastavićemo da je podržavamo i ubuduće. Tokom decenije rada, ova Obrazovno kulturna zajednica Roma uspešno je realizovala projekte i programe, ne samo nacionalnog već i međunarodnog karaktera i ozbilјno se baveći problemima i pitanjima romske zajednice postigli su veoma značajne rezultate”, izjavio je član Gradskog veća za obrazovanje, prof. dr Nedelјko Manojlović. 

Prema rečima izvršnog direktora Obrazovno kulturne zajednice Roma “Romanipen”, Božidara Nikolića, kroz ovaj program podrške prošlo je oko hilјadu romskih mališana. Dodaje i da je za deset godina rada “Romanipena” realizovano mnogo uspešnih projekata, programa i aktivnosti i to zahvalјujući podršci lokalne samouprave, drugih relevantnih institucija i pojedinaca. 

Zbog toga su u Crvenom krstu, prilikom dodele školskog pribora romskoj deci, uručene zahvalnice predstavnicima institucija i pojedincima, koji su pomogli u socijalno-obrazovnoj inkluziji Roma i romske dece. Tom prilikom prikazan je i kraći film o radu Obrazovno kulturne zajednice Roma “Romanipen”.