Info

BRUKA ZA GRAD: Pešaci najzad preko ĆIFTINE ĆUPRIJE, 11 miliona i 75 dana radova za ovo RUGLO (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 03 09 2019

Sanacija Ćiftine ćuprije, koja je počela još 15. juna, i dalje nije gotova, mada je most prohodan za pešake. Nesposobnost, nemar ili šta god da je po sredi, pa za 75 dana radova sve izgleda ovako kako izgleda, teško opisivo rečima koje ostaju u granicama pristojnosti, donelo nam je još jedno ruglo za grad i pitanje šta ovde košta 11 miliona, kao i nadu da će jednom, kad se ovaj posao najzad privede kraju, sve izgledati daleko lepše od ovoga što sada vidimo.

Podsetimo, sanacija mosta počela je 15. juna i predviđeno je bilo da radovi traju 45 dana. Pritom se, prilikom postavljanja rokova za njihovo izvođenje, posebno naglašavala važnost Ćiftine ćuprije za prelazak učenika koja idu u OŠ "Milutin i Draginja Todorović". Međutim, 45 dana proteglo se na 75, a da ni nakon toliko vremena ovaj najobičniji pešački prelaz preko Lepenice nije odrađen do kraja i vidno je da je sklepan navrat-nanos da bi se otvorio za prelaz s početkom školske godine. O ovome je InfoKG već pisao (Sanacija Ćiftine ćuprije se otegla kao da prave arhitektonsko čudo, a ne običan pešački mostić i Sanacija ĆIFTINE ĆUPRIJE konačno gotova do početka školske godine?). 

Ova sanacija olakšala je gradsku kasu za čak 11 miliona dinara!

Sanacija Ćiftine ćuprije, najavljeno je, obuhvatiće uklanjanje prilaznih armirano-betonskih stepeništa sa obe strane mosta i izradu novih, uklanjanje postojećeg asfaltnog zastora i izrada nove hidroizolacije i novog asfaltnog završnog sloja. Predviđeno je i uklanjanje kompletnih konzolnih prepusta sa spoljašnjih strana glavnih nosača, po celoj dužini mosta i izrada novih, a dotrajala i nebezbedna ograda biće zamenjena novom. Poznati kragujevački most na Lepenici biće i osvetljen sa obe strane sa po tri led svetiljke na čeličnim stubovima visine četiri metra.

Asfalt i svetiljke su tu, stepenica je nešto više nego ranije, ali na sve strane su i skele koje pridržavaju ogradu i drugi alati i građevinski materijal koji svedoče ono što je svakome i vidljivo - radovi nisu završeni. 

Kragujevčani, koji su se svakako obradovali neophodnoj sanaciji, ozbiljno su kivni na gradsku vlast što su se radovi toliko odužili, a sada ih je verovatno i pošteno sramota ovog rugla. 

Galerija slika