InfoFoto: Arhiva - Ilustracija

Ruski emigranti iz Beograda idu u Kragujevac i Jagodinu

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 29 01 2023

Na ulicama Jagodine i Kragujevca sve češće se čuje ruski jezik. Pošto su cene nekretnina u prestonici i Novom Sadu otišle u nebo, ruski državljani u poslednje vreme stanove i kuće kupuju u unutrašnjosti Srbije. Najviše ih je i dalje u Beogradu, ali sve ih više privlače manji, jeftiniji gradovi, piše RTS.

Irina Grubač iz Moskve kupila je uz posredovanje agencije jednosoban stan u Jagodini. Kaže da su joj iskustva pozitivna i da je tokom kupovine nekretnine čak imala agenta koji govori ruski.

Bili smo malo nervozni u početku, jer smo želeli da sve prođe kako treba. Izabrali smo Jagodinu, a agencija nam je pomogla prilikom potpisivanja ugovora i overe kod notara tako da nismo brinuli ni o čemu. Veoma sam zadovoljna”, kaže Irina Grubač.

Irina je izuzetak jer ruski državljani, po pravilu, iz raznih razloga ne žele javno da govore o kupovini nekretnina u Srbiji. Reč je uglavnom o mlađim, školovanim ljudima i porodicama sa decom. U početku su im bila interesantna seoska gazdinstva, danas više stanovi, i to jeftiniji.

Ono što je interesantno da oni traže stanove do 45.000 evra koliko mogu da se uklope u tu cenu i to su uglavnom mladi bračni parovi sa manjom decom koji se doseljavaju u mirnije gradove u Srbiji. Važno im je da papirološki bude čista sama nekretnina”, navodi Aleksandra Šapić, iz PR agencije „Heroldo” u Jagodini.

Ruskim državljanima koji se opredele za Kragujevac teže je da nađu odgovarajuću nekretninu.

Dolaskom ruskih državljana, studenata, pošto je Kragujevac univerzitetski grad, velika je potražnja, ali nažalost ponuda trenutno ne može da isprati potražnju. Što se tiče same cene stanova, one su skočile u proteklih godinu dana za nekih 30 posto od prilike", navodi Danica Tomović iz agencije „Daj stan” Kragujevac.

Rusi, Belorusi i Ukrajinci koji su se doselili u Srbiju uglavnom rade u IT sektoru, drže onlajn časove, ali ima i drugih zanimanja. Doseljavanje stranaca, za sada ne utiče bitno na srpsko tržište rada.

Suočavamo se sa ozbiljnim migracijama, kako emigracijama tako i imigracijama, moramo da se naviknemo na nove okolnosti, mi smo zemlja koja je prošle godine obezbedila oko 35.000 dozvola za rad stranaca. Verujemo da će se ti trendovi nastaviti i ove godine", kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pošto uglavnom rade preko interneta, ruskim državljanima je svejedno da li su u Beogradu, Kragujevcu ili Jagodini. U manjim mestima život je mirniji, često i jeftiniji, a cene nekretnina ili zakupa znatno povoljnije nego u prestonici. 

Izvor: RTS