Info

Ruski lekari obilaze stanovništvo u selima kojima ambulante nisu bluzu

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 23 06 2019

Dom zdravlja Kragujevac, u saradnji sa lokalnom samoupravom i „Ruskom humanitarnom misijom“, u periodu od 1. do 15. jula će na seoskim područjima koja su udaljena od ambulanti organizovati akciju obilaska stanovništva terenskim vozilom, a u timu će se, pored naših, naći i lekari iz Rusije. 

Akciju je najavio Vasilije Antić direktor Doma zdravlja Kragujevac, na sednici Saveta za zdravlje.

Kragujevac ima 28.000 stanovnika na seoskom području kojima je, i pored 14 seoskih ambulanti, zdravstvena zaštita manje dostupna. Reč je o žiteljima više od 30 naselja koja su udaljena i od seoskih ambulanti. 

"Želimo da popravimo zdravstvenu zaštitu stanovnika na tom području, koje će terenskim vozilima obići ekipe lekara iz Rusije, zajedno sa lekarima i Patronažnom službom Doma zdravlja. Osim što će naši sugrađani biti pregledani, čak i u slučaju da nemaju zdravstvenu knjižicu, to će biti prilika da uspostavimo saradnju sa kolegama iz Rusije, razmenimo iskustva i sagledamo mogućnost primene takvog vida zdravstvene zaštite i na području Kragujevca", objasnio je Antić.

Na sednici Saveta za zdravlje razmatran je i izveštaj savetnice za prava pacijenata za period od 1. januarado 31. marta tekuće godine. Prema rečima Vesne Stevanović u prvom kvartalu smanjen je broj prigovora, a povećan broj medijacija. Tokom ovog perioda 21 pacijent je podneo prigovor, petoro je odustalo još u toku same procedure, jer su im odmah pružene zdravstvene usluge, a 17 je rešeno putem medijacije bez podnošenja prigovora.