InfoFoto: kragujevac.rs

Ružić u Kragujevcu: Izgradnja zgrade FILUM-a početkom 2022.

Autor: InfoKG
16:00 | Petak, 21 05 2021

Izgradnja zgrade Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, ukoliko sve bude teklo po planu, trebalo bi da počne početkom iduće godine. To je prilikom posete Kragujevcu izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. Dodao je da je to jedan od 15 prioritetnih projekata koji će biti finansiran sredstvima kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

U završnom smo dogovoru sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u vezi sa kreditom od 95 miliona evra i na raniju, a sada aktuelizovanu inicijativu predsednika Republike opredelili da u 15 prioritetnih projekata bude izgradnja i opremanje nove zgrade FILUM-a u Kragujevcu. Preliminarna kvadratura je između 7,5 i osam hiljada kvadratnih metara. U saradnji sa gradom Kragujevcom brzo ćemo biti u mogućnosti, da u skladu sa uređenjem proceduralno imovinsko pravnih odnosa i lokacijom krenemo u izradu inovirane projektno tehničke dokumentacije. Očekujem da u septembru ili u oktobru budemo u poziciji da raspisujemo javnu nabavku za izvođača, i ukoliko sve bude teklo po planu, realno je da već početkom iduće godine počnu radovi”, rekao je Ružić.

Ministar Ružić koji je prisustvao obeleževanju jubileja – 45 godina postojanja Univerziteta u Kragujevcu, izrazio je zadovoljstvo što je bio u prilici da tokom razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i njegovim timom, dotakne dosta drugih tema i izrazio uverenje da će mnoge stvari pokrenuti, neke preokrenuti u dogledno vreme i ih dovesti kraju.

Izgradnja zgrade FILUM-a veoma je značajna za Univerzitet, grad Kragujevac, a posebno za građane. Očekujemo da naredne nedelje zemljište koje je u vlasništvu grada prenesemo na Republiku Srbiju posle čega ćemo raspisati tender za korekciju postojećeg projekta. Lokacija za novu zgradu FILUM-a nalazi se sa desne strane Ekonomskog fakulteta i to je jako skupa lokacija za Kragujevac, ali je FILUM potreban gradu. Profesorski kadar radi u užasnim uslovima, delom iznajmljuju prostor Druge kragujevačke gimnazije a većim delom raspoređeni su po različitim osnovnim školama. Tako dolazimo u situaciju da kragujevački đaci i učenici iz drugih lokalnih sredina dođu u Kragujevac da studiraju, a raspoređuju se po školama gde se čuje graja male dece. To nisu odgovarajući uslovi i dobiće lokaciju kakvu zaslužuju”, poručio je Dašić.

Pored izgradnje zgrade FILUM-a, teme razgovora sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bile su i izgradnja novog obdaništa, naučno tehnološki park, koji u okviru javno privatnog partnerstva formiraju Univerzitet i MIND grupacija, ali i škola u Beloševcu koja je, kako je rekao gradonačelnik Dašić, u jako oronulom stanju i kojoj ne može pomoći zamena vrata i prozora i uređenje toaleta, već kompletna rekonstrukcija.

Boravak u Kragujevcu, ministar Ružić je završio posetom Fakultetu inženjerskih nauka, gde je posle prezentacije obišao Centar za terotehnologiju.