Info

Ružne slike u našem gradu: Na "divljem" groblju i divlje deponije, građani ne mogu do grobnih mesta (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 23 07 2018

Ružne slike dolaze nam sa groblja u Beloševcu - gomile smeća od kojih gotovo da ne može da se prođe do pojedinih grobnih mesta. Nažalost, ovaj problem nije novost, već je postao standardna stvar. Ko je kriv, ko nadležan?

"Smeća ima za dva šlepera", kažu građani koji posećuju grobove u Beloševcu. Žale se konstantno, ali problem se ne rešava. 

"Groblja su u nadležnosti mesnih zajednica, one obezbeđuju sredstva za uklanjanje otpada. Odvoženje smeća sa grobalja nije u našem redovnom programu, ali ipak čistimo gotovo jednom nedeljno, što po njihovom zahtevu, što po nalogu Uprave za komunalne i inspekcijske poslove. Nije naša nadležnost, ali na kraju sve završi kod nas", objašnjavaju iz "Čistoće" za InfoKG. 

Pored nagomilanog smeća uredno postavljena tabla - Zabranjeno bacanje smeća, kazna 10.000". Po svemu sudeći, ovo upozorenje nikog još valjano nije "udarilo po džepu", a i ono bi uskoro moglo da bude zatrpano otpadom.

Ipak, problem sa nagomilanim smećem vuče dublje korene i specifičan je, a Beloševac nije jedino prigradsko naselje koje muči ovu muku. "To je takoreći divlje groblje. Privatni vlasnici prodaju parcele, a grad nije otkupio da bi mesna zajednica kao institucija bila nadležna. Pokušali smo da rešimo taj problem, ali to je gotovo nemoguće dok se sistemski ne reši. Postavili smo jedan kontejner, veći "čamac". Mesna zajednica nema sredstva na računu dok Grad ne "prebaci", a kada "Čistoći" pošaljemo zahtev za odvoženje smeća, to se odmah fakturiše. Za sada nema adekvatnog, sistemskog odgovora na ovaj problem", objašnjavaju za InfoKG iz Mesne zajednice Beloševac i kažu da se iz gradske kase za to novac nekad prosledi, ali ne redovno.

Mnoga prigradska groblja, koja iz sličnih razloga nisu pod krovom "Gradskih grobalja" suočavaju se sa istim problemom.

Meštani kažu da ipak sve smeće ne potiče sa groblja, već da pojedinci među njima tu dovoze otpad iz svojih domaćinstava. Sa tim se slažu i iz Gradske uprave iz koje nam je rečeno da je "groblje u nadležnosti Mesne zajednice, te da je više puta po nalogu Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove reagovano i odvoženo smeće, ali da je po sredi nesavesnost građana koji tu prave divlje deponije". 

Odgovornost mnogi prebacuju i na vlasnike koji prodaju parcele.

Po svemu sudeći, jedino rešenje je da Grad otkupi parcele koje bi u tom slučaju bile u nadležnosti mesne zajednice, ili da se za početak makar nedvosmisleno reši pitanje nadležnosti. 

Galerija slika