Info

Salon arhitekture: Gran-pri i nagrada u kategoriji arhitekture za dela realizovana u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
10:01 | Petak, 31 03 2017

Dobitnik Gran-prija ovogodišnjeg, 39. Salona arhitekture je Predrag Milutinović za realizovano delo Paraolimpijski centar u Kragujevcu. Za delo realizovano u našem gradu stiglo je još jedno priznanje - nagrada u kategoriji arhitekture, koja je pripala Mariji Simović i Petru Simoviću za "N1 Houzing".

Salon je održan U Muzeju primenjenih umetnosti pod sloganom “U realnosti”. Kandidovano je 233 radova u svim kategorijama, od čega je u zvaničnu selekciju uvršteno 112 radova, a u konkurenciji za nagrade razvrstano je 77 radova, u šest kategorija: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment i istraživanje, publikacije, arhitektonska kritika.

U obrazloženju Velike nagrade navodi se: “Autor sagledava svu realnost potreba korisnika tematskog centra, sportista sa invaliditetom, bez barijera, za smeštaj, rekonalescenciju, rekreaciju i rehabilitaciju, i ujedno inkorporira kroz jasan i primeren karakter jednostavne, prizemne forme, pristupačne i logične. Autor se ovim delom izdvojio u primeni prirodnih materijala, ne lobirajući aktuelne trendove i materijale, već čvrsto sledi svoju istrajnost u ideji i procesu realizacije celog objekta. Žiri je prepoznao u radu i nenametljivo uklapanje u istorijsko nasledje, gde se upotrebom tradicionalne opeke u svedenoj, ovog puta prizemnoj formi, izbalansiranih masa, dotakla i ponovila istorijska vrednost čuvenog Spomen parka 21.oktobar arhitekte Ivana Antića i Ivanke Raspopović u Kragujevcu. Paraolimpijski centar je značajna uspešna izvedba koja je, za sada, jedina u ovom delu Evrope”.

Pored navedenih, dodeljene su i sledeće nagrade: u kategoriji enterijera, Milanu Stefanoviću, Branku Nikoliću, Petru Saviću, za poslovni prostor kompanije "Seven Bridžis Dženomiks" iz Beograda. Za delo izvedeno u inostranstvu, nagrađeni su Zoran Radojičić, Svetlana Petrović i Žarko Ćajić, za "Gana - Kargo centar". Dodeljena su i dva priznanja za kategoriju arhitekture: Vesni Cagić Milošević za stambenu zgradu u Ulici Mike Ilića (Beograd) i Miroslavu Stefanoviću, za rekonstrukciju javne garaže Zeleni venac (Beograd). Za enterijer biblioteke Gete instituta, priznanje je pripalo Bojani Marković, Davidu Bilobrku, Ivani Jevremović i Hristini Stojanović.