Info

Samo 8,3% građana ima sve zdrave zube

Autor: Branko Vukašinović
14:25 | Ponedeljak, 16 05 2016

U Srbiji samo 8,3 odsto stanovništva starijih od 25 godina ima sve očuvane zube. Zbog toga će Nedelja zdravlja usta i zuba biti obeležena u Kragujevcu od sutra do ponedeljka, 23. maja nizom aktivnosti posvećenih prevenciji i edukaciji dece predškolskog i školskog uzrasta o važnosti očuvanja oralnog zdravlja.

Centralna manifestacija biće održana u sredu, 18. maja, u Pešačkoj zoni, u okviru koje će stomatolozi razgovarati sa najmlađima, kao i drugim građanima o zdravlju usta i zuba. Za Kragujevčane su pripremljeni i pokloni, odnosno četkice i paste za zube i jabuke.

Cilj obeležavanja Nedelja zdravlja usta i zuba je prevencija bolesti zuba i pravilno održavanje oralne higijene, kao i redovni pregledi kod stomatologa najmanje jednom u 6 meseci.

Manifestaciju organizuje Zavoda za stomatologiju u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Crvenim krstom i lokalnom samoupravom.

Zavoda za stomatologiju, čiji rad finansira lokalna samouprava, ima 11 isturenih ambulanti u školskim i predškolskim ustanovama u Kragujevcu.

Direktor dr Ranko Golijanin najavio je da će jedan blok u Zavodu za stomatologiju biti uređen za lečenje osoba sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama.