Samo domaće: Usavršeni pištolji i puške Zastava oružja pedstavljeni državnom vrhu i policiji (FOTO)

Utorak, 26 Decembar 2017 14:16Autor: Jovana Mladenović

Usavršeno i modifikovano naoružanje iz proizvodnog programa Zastava oružja, koje će koristiti srpska policija, našlo se danas na promociji pred državnim vrhom. Vršeno je gađanje iz novih pištolja, pušaka i automata. 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, u bazi Specijalne antiteroprističke jedinice (SAJ) prezentaciji usavršenih i modifikovanih pušaka i pištolja iz proizvodnog programa preduzeća namenske industrije Srbije „Zastava oružje“ iz Kragujevca.

„Danas smo imali smo priliku da vidimo šta je to što domaća vojna namenska industrija može da ponudi policiji. Mi hoćemo da zamenimo jedan deo starog naoružanja, koje pripadnici policije nose već godinama, i da i na taj način doprinesemo da naši policajci budu bolje zaštićeni i efikasniji u izvršavanju redovnih zadataka. Cilj nam je da se koristi naoružanje, koje je proizvod domaće pameti i domaće industrije, kako bi na taj način policajci dobili sve što im je potrebno, ali i kako bi se uštedeli za našu zemlju“, istakao je ministar Stefanović. On je rekao da će pripadnici policije u narednim danima testirati novo naoružanje, odnosno automat, automatske puške i pištolje, koje je razvila vojna namenska industrija.

Pripadnici SAJ-a, beogradskog Odreda Žandarmerije, Policijske brigade i Interventnih jedinica policije danas su vršili gađanje iz pištolja EZ 9 i EZ 9 kompakt, kalibra 9 milimetara, zatim automatskih pušaka M05 E1 i M05 E3, kalibra 7,62 milimetara, opremljene mehaničkim i optičkim nišanima i podesivim kundakom, i automata M05 C1, kalibra 7,62 milimetara, sa preklopnim kundakom i refleksnim nišanom.

Reč je o usavršenim modelima streljačkog naoružanja u čijoj izradi su učestvovali domaći proizvođači namenske industrije „Zastava oružje“ iz Kragujevca, „Teleoptik“ iz Zemuna i „Prva petoletka“ iz Trstenika.


 

Najnovije vesti iz ove kategorije