Info

Sanacija ĆIFTINE ĆUPRIJE konačno gotova do početka školske godine?

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Ponedeljak, 26 08 2019

Sanacija pešačkog mosta Ćiftina ćuprija preko Lepenice, "teška" čak 11 miliona dinara, koja je počela još 15. juna, konačno bi trebalo da bude završena do početka školske godine, kako bi učenici OŠ “Milutin i Draginja Todorović” mogli neometano da ga koriste, rečeno je za portal InfoKG iz Gradske uprave.

Podsetimo, sanacija mosta počela je 15. juna i predviđeno je da radovi traju 45 dana. To znači da je rok za završetak radova uveliko premašen, o čemu je InfoKG pisao sredinom avgusta (Sanacija Ćiftine ćuprije se otegla kao da prave arhitektonsko čudo, a ne običan pešački mostić). 

Ova sanacija olakšala je gradsku kasu za čak 11 miliona dinara. 

Sanacija Ćiftine ćuprije podrazumeva kompletno uklanjanje prilaznih armirano-betonskih stepeništa sa obe strane mosta i izradu novih, uklanjanje postojećeg asfaltnog zastora i izrada nove hidroizolacije i novog asfaltnog završnog sloja. Predviđeno je i uklanjanje kompletnih konzolnih prepusta sa spoljašnjih strana glavnih nosača, po celoj dužini mosta i izrada novih, a dotrajala i nebezbedna ograda biće zamenjena novom. Poznati kragujevački most na Lepenici biće i osvetljen sa obe strane sa po tri led svetiljke na čeličnim stubovima visine četiri metra.

Kao što smo već pisali u gore navedenom tekstu, jasno je da će poznati kragujevački most za pešake biti najprostije moguće saniran, od njega se ne pravi nikakva atrakcija, nikakva estetika tu nije u pitanju, da bismo možda i razumeli zašto radovi toliko dugo traju. U pitanju je najobičnija rekonstukcija jednog običnog pešačkog mostića. Zato su Kragujevčani ozbiljno kivni što su se radovi toliko otegli.

Pošto je posvedočeno da se rokovima ne sme verovati, ostaje nada da će sanacija zaista biti gotova do početka školske godine jer Ćiftinu ćupriju koristi veliki broj učenika OŠ “Milutin i Draginja Todorović”.