Sanacija KAMENOG MOSTA "teška" oko 15,8 miliona, radovi gotovi do kraja godine

Utorak, 08 Oktobar 2019 11:00Autor: Jovana Mladenović

U toku je sanacija Kamenog mosta preko Lepenice, za šta je Gradu Kragujevcu iz Fonda za lokal odobreno 10 miliona dinara, dok je ukupna vrednost 15,86 miliona sa PDV-om. Radovi bi trebalo da budu završeni do polovine decembra, najkasnije do kraja godine.

U Gradskoj upravi za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj koja je, u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda, pripremila kompletnu dokumentaciju za taj konkurs, za InfoKG kažu da je reč o projektu od posebnog značaja jer je most, koji je podignut 1923. godine, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. 

Izvorna tehnička dokumentacija nije sačuvana, kao ni dokumentacija o intervencijama, a jedino je poznato da je 1998. godine izvršena sanacija po projektu Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Od sanacije do danas došlo je do degradacije kolovozne ploče i pešačkih staza, a zbog prodora vode pojavila se i korozija na konstrukciji i otpadanja zaštitnog sloja. Radi obezbeđenja trajne stabilnosti, sigurnosti i funkcionalnosti neohodna je hitna sanacija. 

Ukupna vrednost radova je 15,86 miliona dinara sa PDV–om. Iz Fonda za lokal gadu je u te svrhe odobreno 10 miliona dinara. Sredstva za projektno–tehničku dokumentaciju, koju je uradio Građevinski fakultet u Beogradu, u iznosu od oko 5 miliona dinara obezbedila je Gradska uprava za investicije, a u međevremenu je dobijena i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Radovi bi, po planu, trebalo da budu završeni polovinom decembra, a najkasnije do kraja godine.

Podsetimo, zbog sanacije Kamenog mosta na snazi je privremeni režim saobaćaja. Detaljno OVDE.

Najnovije vesti iz ove kategorije