InfoFoto: Arhiva

ŠANGAJSKA LISTA: Univerzitet u Kragujevcu među najboljima na svetu u oblasti matematike i kliničke medicine

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Četvrtak, 27 06 2019

Univerzitet u Kragujevcu uvršten je po prvi put u 300 najboljih na svetu na Šangajskoj listi i to za oblast Klinička medicina, dok je po treći put među 500 njaboljih za oblast Matematika. Sa kraguujevačkog Univerziteta poručuju da su svojim naučno-nastavnim radom i postignutim rezultatima ponovo prepoznati od strane najrelevantnijih svetskih institucija.

Zasluge za to što se kragujevački Univerzitet našao na ovogodišnjoj Šangajskoj listi prepisuju se Fakultetu medicinskih nauka i Prirodno-matematičkom fakultetu. Na ovoj listi kragujevački Univerzitet je plasiran između 201. i 300. mesta u oblasti Klinička medicina, a između 401. i 500. mesta za oblast Matematika.

Podsetimo, Univerzitet u Kragujevcu se prvi put pojavio na Šangajskoj listi 2017. godine, za oblast Matematika, drugi put za istu oblast u 2018. godini, gde je bio plasiran između 401 i 500 mesta.

Šangajska lista ili Akademsko rangiranje univerziteta u svetu je neformalan, ali prestižan sistem rangiranja, a samo 2 odsto svetskih univerziteta ima priliku da se nađe na ovoj listi. Rangiranje se vrši jednom godišnje od juna 2003. godine i svake godine se iznova ažurira prema novim i dostupnim analizama.

Kompletnu Šangajsku listu najboljih univerziteta u oblasti Klinička medicina pogledajte OVDE, a za oblast Matematika OVDE.