InfoFoto: kg.ac.rs

SANU i Univerzitet ozvaničili saradnju

Autor: Branko Vukašinović
16:12 | Ponedeljak, 22 02 2016

Univerzitet u Kragujevcu i Srpska akademija nauka i umetnosti danas su ozvaničili saradnju. Protokol o saradnji su potpisali rektor ovdašnjeg Univerziteta prof. dr Nebojša Arsenijević i predsednik SANU akademik Vladimir Kostić.

Protokol predviđa međusobnu saradnju u ostvarivanju cilјeva od značaja za nauku, kulturu i umetnost srpskog naroda, za zaštitu naučne i umetničke građe i kulturnih dobara, podsticanja naučnog i umetničkog stvaralaštva.

Saradnja podrazumeva i zajedničku organizaciju izložbi, koncerata, skupova, rad na koordinaciji mreže novinara i medija koji prate nauku i umetnost, održavanje konferencija, formiranje radnih tela, asistenciju Univerziteta u radu na projektima, naučnim skupovima, izradi izdanja, održavanju predavanja i drugih događaja. 

Univerzitet i SANU 22.02.2016 03

Dolazak kompletnog Izvršnog odbora predsedništva SANU podstrek je da unapredimo saradnju i da kroz zajedničke aktivnosti podignemo na viši nivo rad Centra SANU i Univerziteta u Kragujevcu koji postoji od 1992. godine. Vreme je da saberemo snage koje Srbija ima i zato se radujemo inicijativi koja je potekla od strane Srpske akademije nauka i umetnosti“, rekao je rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević.

Akademik Vladimir Kostić naglasio je da Srpska akademija nauka i umetnosti poštuje Univerzitet u Kragujevcu, smatra ga centrom nauke i stručnosti kao i brendom centralne Srbije koji ima izuzetan potencijal da ide u korak sa vremenom.

Želјa Akademije je da izađe iz zgrade SANU i na neki način raširi akademski prostor Srbije jer su često univerziteti iz manjih gradova okuplјali najveće naučnike i umetnike, kao što je i danas upravo profesor Univerziteta u Kragujevcu, akademik Ivan Gutman najviše citirani naučnik na svetu. Želimo da približimo aktivnosti SANU kragujevčanima, a očekujemo pomoć Univerziteta u Kragujevcu u čitavom nizu istraživanja i saradnje“, izjavio je akademik Vladimir Kostić.

Srpska akademija nauka i umetnosti i Univerzitet u Kragujevcu posebno se obavezuju i da zajedno rade na pronalaženju odgovarajućih institucionalnih okvira unutar kojih bi dalјa saradnja mogla da se odvija i napreduje.