Info

Saradnja istanbulske opštine Bagdžilar i Kragujevca: Razvoj interkulturalnog dijaloga i mirovnog napretka

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Nedelja, 09 02 2020

Protokol o saradnji, čiji je cilj razmena znanja i iskustava, naročito u oblasti kulture, turizma, očuvanja urbane i istorijske baštine, razvoja interkulturalnog dijaloga i mirovnog napretka potpisan je između istanbulske opštine Bagdžilar i grada Kragujevca s namerom da vremenom preraste u pobratimstvo.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik opštine Bagdžilar Lokman Čagiridži potpisali su Protokol o saradnji čiji je cilj razmena znanja i iskustava, naročito u oblasti kulture, turizma, očuvanja urbane i istorijske baštine, razvoja interkulturalnog dijaloga i mirovnog napretka.

Istanbul, kao metropola sa 16 miliona stanovnika, u svom sastavu ima veliki broj opština i regiona. Bagdžilar sa 800.000 stanovnika jedna je od tridesetak opština. U samoj opštini stanovništvo je mešovito. Pored domicilnog, ima Bugara i Srba. U oblasti poljoprivrede prvenstveno smo se bavili vinogradarstvom, a industrija je bila bazirana na čeliku i metalu. Međutim, u poslednjih osam godina primat ima turizam. Pridajemo veliki značaj početku saradnje sa Kragujevcem, rekao je Lokman Čagiridži koji je pojasnio da ta opština u svim zemljama, od Kazahstana do Nemačke, ima slične relacije sa brojnim opštinama u Albaniji, Poljskoj, Makedoniji, Bugarskoj. Balkan je za nas veoma interesantna zona i izrazio nadu da će tako biti i u Srbiji, rekao je Čagiridži.

Namera je, kako je rečeno, da saradnja vremenom preraste u pobratimstvo.

Gosti iz Turske obišli su Amidžin konak, a sa predstavnicima Univerziteta u Kragujevcu razgovarali su o povezivanju sa Univerzitetom u Istanbulu.