Info

Kragujevac se ugleda na rusko obrazovanje: Saradnja ovdašnjih đaka sa učenicima iz Moskve, Perma i Ohrida

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Petak, 20 10 2017

Povodom Dana škole, a u okviru tradicionalne višegodišnje saradnje, kragujevačka osnovna škola “21.oktobar“ ugostila je đake i nastavnike škole 345 “Aleksandar Sergejevič Puškin“ iz Moskve, škole broj 9, koja takođe nosi ime “Aleksandar Sregejevič Puškin“ iz Perma, grada na obroncima Urala, i učenike škole “Hristo Uzunov“ iz Ohrida.

Posete  imaju veliki uticaj na naš obrazovni sistem, a pre svega doprinose razmeni iskustava između dva obrazovna sistema, Rusije i Srbije. Grad Kragujevac i sektor za obrazovanje u poslednje vreme mnogo polažu na saradnju sa ruskim obrazovnim sistemom. "Sredinom septembra imao sam tu čast da boravim u Moskvi i posetim obrazovni kompleks 1279. Tom prilikom potpisali smo zajednički protokol o saradnji kojim planiramo da učvrstimo veze između dva naša obrazovna sistema. Posete đaka i njihovih pratioca, koje se organizuju danas i posete koje planiramo da realizujemo u narednom periodu, prilika su ne samo za razgovor o funkcionisanju obrazovnih sistema, već što je najvažnije", rekao je prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Sa ovom konstatacijom složila se i direktorka škole iz Perma Natalija Kudrina Antoljevna, koja je potvrdila da je, pored razmene informacija o obrazovnim predmetima i uslovima u kojima se učenici školuju, najvažnije prijateljstvo koje se razvija među narodima i duša srpskog naroda koju osećaju svi đaci i kolege koji dođu u Kragujevac.

Osnovna škola “21.oktobar“ sa školom iz Ohrida  neguje saradnju već 10 godina, sa školom iz Moskve šest, a školom iz Perma tri godine. Đaci i njihovi nastavnici, gosti su kragujevačkih porodica, što je najbolji način da se upoznaju sa našom kulturom i životom, a gostoprimstvo koje tom prilikom osete, prenesu svojim porodicama u Rusiji, kaže direktor škole Zoran Ranitović.

Škola “Hristo Uzunov“ iz Ohrida sa blizu 1300 đaka jedna je od najvećih u Republici Makedoniji. Uz zahvalnost na prijemu direktor škole Toni Simonovski je istakao da desetogodišnje prijateljstvo sa osnovnom školom “21. oktobar“ pored ostalog, predstavlja i produžetak dugogodišnjih pobratimnskih veza između grada Kragujevca i Ohrida, a delegacijama škola iz Rusije uputio je poziv da budu gosti škole “Hristo Uzunov“.