Info

Šarčević na turneji po Kragujevcu: Nastavlja se izgradnja Centara izvrsnosti, "niče" IV Paviljon

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 21 08 2018

Posle dužeg zastoja biće nastavljena izgradnja Centara izvrsnosti, dogovorili su minister prosvete Mladen Šarčević, gradonačelnik Kraguejvca Radomir Nikolić i vršilac dužnosti rektra Nenad Filipović. Tokom današnje ministrove posete najavljen je i početak izgradnje novog paviljona Studentskog doma za 1. septembar.

Centri izvrsnosti u Kragujevcu, u okviru kojih će se nalaziti i Centar za matične ćelije, podsetimo, grade se od decembra 2015. Kamen temelјac položen je 25. januara 2016., a prvobitni rok za završetak radova bio je april 2017. godine. U više navrata rok za otvaranje Centara je prolonfiran, a očekivanja su bila da će početi sa radom tokom tekuće godine. Sada je najavljeno da je rok za završetak radova novembar 2019. godine.

Ministar je kazao da projekat Centra izvrsnosti nije bio dobro rađen u vezi sa strujnom mrežom, a izmenjen je i u delu grejanja jer se odustalo od gasa, piše N1.

Objekat površine 11.500 kvadratnih metara, gradi se u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Vrednost ove investicije je 14 miliona evra. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke, a u finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.

Ministar Šarčević za oktobar je najavio i uručenje 210 ključeva za stanove za mlade istraživače - 70 odsto stanova dobiće istraživači iz Kragujevca i okoline, a 30 odsto predavači iz sveta, prenosi RTS. Stanovi su, podsetimo, izgrađjeni pre dve godine. Biće dodeljeni tokom novembra, a ključeve će, kako javlja N1, uručiti premijerka Ana Brnabić.

Projekat je finansiran sredstvima iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope. 

Izgradnja novog paviljona Studentskog doma počeće 1. septembra, najavio je ministar Šarčević tokom dananje posete Kragujevcu.

"Prvog septembra počeće i izgradnja novog dela Studenstskog doma sa 138 mesta za koje je država izdvojila 1,3 miliona. Kragujevac će imati 770 ležajeva u Studentskom domu, što će tek donekle zadovoljiti potrebe studenata", naglasio je ministar Šarčević, piše RTS.

Ovom prilikom je nagovešteno i da će Kragujevac dobiti Nučno-tehnološki park.

Deo teksta preuzet sa: RTS, N1