Info

Šarčević se TAJNO sastao sa dekanima fakulteta kragujevačkog Univerziteta

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 19 12 2018

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, posetio je juče Univerzitet u Kragujevcu, u čijem se rektoratu sastao sa dekanima fakulteta tog univerziteta. U ovdašnjoj akademskoj zajednici pretpostavljaju da je iznenadna poseta ministra Šarčevića u direktnoj vezi sa ponovnim izborom novog v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu. 

O ovome izveštava list Danas, koji navodi da javnost o tom događaju nije bila obaveštena, a sastanak sa dekanima fakulteta kragujevačkog Univerziteta organizovan je, saznaje taj list, na zahtev Šarčevića i održan je iza zatvorenih vrata.

U ovdašnjoj akademskoj zajednici pretpostavljaju da je iznenadna poseta ministra Šarčevića u direktnoj vezi sa ponovnim izborom novog v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu. Aktuelni v.d. rektora, Nenad Filipović, koji je na tu funkciju imenovan krajem juna, 4. decembra, na sednici Saveta Univerziteta, nije izabran za rektora, iako je bio jedini kandidat 11 od 12 fakulteta za to mesto.

U javnosti se spekulisalo da je neizboru Filipovića za rektora prethodilo noćno „privođenje“ članova Saveta gradonačelnicima iz redova SNS u gradovima i varošima (Kraljevo, Užice, Vrnjačka Banja…) u kojima su locirani pojedini fakulteti kragujevačkog Univerziteta. Nedugo potom, sednica Saveta Univerziteta na kojoj je trebalo da bude izabran novi v.d. rektora, otkazana je iz nepoznatih razloga.

Predsednik Saveta Milan Kolarević lokalnim medijima je rekao da je sednica tog organa 12. decembra otkazana, jer je v.d. rektora Nenad Filipović bio službeno odsutan, što je Filipović demantovao, čime je još jednom potvrđeno da na Univerzitetu u Kragujevcu već više od godinu dana traje obračun zavađenih klanova za moć i uticaj, koji ima i političku (SNS) pozadinu, i u kojem se sredstva ne biraju.

Šestomesečni mandat aktuelnom v.d. rektora Nenadu Filipoviću ističe sredinom naredne sedmice, do kada bi trebalo da bude izabran novi v.d. rektora, što je, koliko je poznato, slučaj bez presedana u domaćem visokom školstvu.

Izvor: DANAS

Izvor: Danas