InfoFoto: Arhiva/kg.ac.rs

Šarčević: Smena Arsenijevića moguća tek u maju

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 13 02 2018

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja moglo bi tek početkom maja da smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića zbog nepravilnosti koje je utvrdila prosvetna inspekcija, izjavio je resorni ministar Mladen Šarčević, prenosi Beta. 

Šarčević kaže da ministarstvo čeka da se do 21. februara izjasni Savet kragujevačkog Univerziteta, povodom nalaza prosvetne inspekcije i Agencije za borbu protiv korupcije, kako bi preduzeli dalje korake. Dodaje da ukoliko bi se Savet Univerziteta u Kragujevcu izjasnio da Arsenijević ostaje na čelu univerziteta, tada bi ministarstvo moglo da pokrene proceduru za njegovu smenu.  

"Ta procedura je spora i mi bi početkom maja imali alat za smenu rektora, zbog nepoštovanja preporuka inspekcije", rekao je za Radio-televiziju Vojvodine Šarčević i izrazio bojazan da će rektoru Arsenijeviću isteći mandat, dok se ta procedura ne završi. 

Prema njegovim rečima, prosvetna inspekcija je utvrdila nekoliko nepravilnosti, a da je jedna od njih i doktorat Arsenijevićevog sina. 

Šarčević je ranije javno apelovao na Arsenijevića da podnese ostavku, što je on odbio navodeći da je podvrgnut političkom pritisku, piše Beta. Ministar prosvete je naglasio da u ovom slučaju nema politike. 

Podsetimo, rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević izjavio je prošle nedelje da neće podneti ostavku na tu funkciju i negirao je sve optužbe, tvrdeći da mu je afera nameštena. Opširnije o tome ovde: Arsenijević bez ostavke: Afera nameštena, dobijam pisma od “mrtvih”, boriću se istinom do kraja.

Izvor: Beta, RTV