InfoFoto: Arhiva/kg.ac.rs

Šarčević smenio Arsenijevića

Autor: InfoKG
10:40 | Utorak, 05 06 2018

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević potpisao je smenu rektora Univerziteta u Kragujevcu, Nebojše Arsenijevića, pišu Večernje novosti. Arsenijević nije želeo da komentariše odluku o kojoj, kako kaže, nije obavešten i ne zna šta piše u njoj, a pojedini članovi Saveta kragujevačkog Univerziteta smatraju da će ovaj slučaj završiti pred Upravnim sudom. 

Naime, Savet Univerziteta u Kragujevcu u dva navrata nije postupio po nalogu inspekcije, koja je utvrdila da je bilo nepravilnosti pri upisu rektorovog sina Aleksandra Arsenijevića na doktorske studije Medicinskog fakulteta. 

Šarčević kaže da je imao pravo da reaguje po osnovu nepoštavanja odluke prosvetne inspekcije, kao i da nalogom za smenu rektora Arsenijevića nije ugrozio automoniju ove visokoškolske ustanove. 

Rektor Nebojša Arsenijević rekao je za „Novosti“ da ne želi da komentariše odluku o kojoj nije obavešten, niti zna šta tačno u njoj piše. Smatra da su okolnosti u kojima ministar može da smeni rektora zakonom jasno propisane i da ovde nije reč ni o jednoj od tih situacija.

Šarčević za “Novosti” objašnjava da je potpisao izveštaj komisije koja je formirao od pravnika i stručnjaka iz oblasti iz koje je doktorirao rektorov sin Aleksandar Arsenijević. Komisija je, potvrđuje, ranije završila posao, ali su ga čekali da se vrati sa službenog puta, da lično potpiše odluku.

Doktorat zasad nije poništen, ali će biti proglašen nevažećim. Pravno su sporne okolnosti u kojima je nastao. Ako je rad dobar, student može ponovo da upiše doktorske studije i da sa istim radom doktorira, da sve bude regularno”, smatra ministar Šarčević.

Dodaje i da nije smenio Savet Univerziteta u Kragujevcu, iako su se upravo Savet oglušio o inspekcijske naloge. Kaže, njihov posao je sada da izaberu vršioca dužnosti rektora za naredni period.

Pojedini članovi Saveta smatraju, međutim, da će ovaj slučaj najverovatnije završiti pred Upravnim sudom, tj. da ima osnova da se obori ministrova odluka.

Izvor: Večernje novosti