InfoFoto: mpn.gov.rs

Šarčević upozorio Univerzitet u Kragujevcu, rok za odgovor 30 dana

Autor: InfoKG
14:20 | Četvrtak, 12 04 2018

Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je upozorenje Savetu Univerziteta u Kragujevcu, zbog toga što ova visokoškolska ustanova odbija da preduzme pet mera za otklanjanje nezakonitosti, kao i tri preventivne mere, naložene u Zapisniku Republičke prosvetne inspekcije, prenosi B92. Šarčević kaže da kragujevački Univerzitet sada ima rok od 30 dana da odgovori na upozerenje.

Šarčević je objasnio da nema ovlašćenje da naredi Univerzitetu da uradi nešto, već samo može da im da upozorenje. Dodaje da je država sada u prednosti, jer, kako kaže, to što taj Univerzitet radi predstavlja nepoštovanje inspekcijskih naloga. 

Republička prosvetna inspekcija utvrdila je ranije niz nepravilnosti u radu kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka i sačinila Zapisnik. Naložena je mera da se odluči o zakonitosti upisa A.A. na studije trećeg stepena školske 2012/2013. godine, dok je dekanu fakulteta, kao i Univerzitetu dat primeren rok za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti.  

Dekan fakulteta je bio dužan da o postupanju i preduzetim radnjama obavesti inspektore, a ukoliko u ostavljenom roku ne postupi po merama za otklanjanje nezakonitosti, inspektori će doneti rešenje o obavezi otklanjanja nezakonitosti. 

Podsetimo, Arsenijević je proteklih nedelja u medijima optuživan za bahato ponašanje, brojne mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je omogućio sinu da upiše doktorat pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka. On je negirao sve optužbe, tvrdeći da mu je afera nameštena, i najavio da će se do kraja boriti kroz institucije – državu, vladu i sudove.  

Rektor kragujevačkog Univerziteta Nebojša Arsenijević reizabran je krajem februara na tu funkciju, na mandatni period od tri godine, na sednici Saveta ove visokoškolske ustanove. 

Izvor: B92, InfoKG