Saveti i emotivna podrška: Savetovalište za mentalno zdravlje i Udruženje "Luna" dobili nove prostorije

Ponedeljak, 21 Januar 2019 13:00Autor: InfoKG

Savetovalište za mentalno zdravlje kragujevačkog Doma zdravlja i Udruženje osoba sa mentalnim smetnjama „Luna“ otvorili su nove prostorije u naselju Erdoglija. Njihova misija je promocija, prevencija mentalnog zdravlja, a krajnji cilj otvaranje Centra za mentalno zdravlje, prvog takve vrste u Srbiji.

Programske aktivnosti "Lune" finansira italijanska Asocijacija "Trentino za Balkan", sa kojom je oktobra 2018. produšen ugovor na još tri godine. To omogućava nastavak aktivnosti poput radionica, uključivanja korisnika u zajednicu i generalno promocije i prevencije mentalnog zdravlja. Krajnji cilj Udruženja je, podsetimo, otvaranje Centra za mentalno zdravlje u Kragujevcu.

U novim prostorijama, u naselju Erdoglija, pored stručnih saveta, osobe sa mentalnim smetnjama dobijaće i emotivnu podršku od stručnih lica.

U Kragujevcu ima više od hiljadu osoba koje boluju od demencije, pa je tako rad udruženja "Luna" podržala i gradska uprava obezbedivši nove prostorije. Podršku udruženju „Luna“ pružaju i stručnjaci Kliničkog centra i Doma zdravlja Kragujevac.

Podsetimo, u ovoj godini bi trebalo da počne izgradnja Centra za mentalno zdravlja, prvog takve vrste u Srbiji, a sredstva za te namene će biti obezbeđena kroz projektne aktivnosti Evropske unije. 

Udruženje “Luna“ uz podršku Asocijacije "Trentino za Balkan", grada Kragujevca i Doma zdravlja počelo je sa radom 2015. godine i predstavlja jedno od najvećih u ovoj mreži udruženja. Predsednica UO Udruženja je psihijatar dr Suzana Perović.

Galerija slika

Najnovije vesti iz ove kategorije