InfoFoto: kragujevac.rs

Savetovalište za brak i porodicu godišnje poseti oko 500 Kragujevčana

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Sreda, 18 09 2019

Svetovalište za brak i porodicu Centra za razvoj usluga socijalne zaštite Kneginja Ljubica na godišnjem nivou pruži besplatne savetodavne usluge, psihoterapiju i psihosocijalnu podršku za nešto više od 500 Kragujevčana. To je poručeno sa manifestacije Otvorena vrata, koja je organizovana povodom 32 godine postojanja i rada ovog savetovališta.

Povodom 32 godine postojanja Svetovališta za brak i porodicu Centra za razvoj usluga socijalne zaštite Kneginja Ljubica održana su Otvorena vrata za građane, kako bi se informisali o radu ove institucije, uslugama koje pruža, aktivnostima, realizovanim, aktuelnim i budućim projektima. U Savetovalištu usluge pružaju dva stručna radnika, psiholog i porodični psihoterapeut, specijalista za medijaciju.

U Savetovalište za brak i porodicu dolaze pojedinci koji imaju različite razvojne i lične probleme, bračni parovi, čitave porodice koje imaju problema u funkcionisanju, mladi.  Zaposleni korisnicima pružaju usluge savetovanja i psihoterapije, a od nedavno kroz projektne programe pružaju i predbračno savetovanje.

"Radimo sa počiniocima nasilja i sa žrtvama, a Kragujevac je među prvim gradovima u Srbiji gde je započet taj program i trenutno pilotiramo standarde koje smo sami postavili uz podršku UNDP- ja. U toku je realizacija veoma značajnog projekta u saradnji sa NVO Oaza sigurnosti čiji efekti su veoma vidljivi i prepoznatljivi, a krajem oktobra ćemo predstaviti njegove rezultate", rekla je rukovodilac Savetovališta, porodični psihoterapeut i specijalista za medijaciju, Gordana Petronijević.

U Savetovalištu za brak i porodicu godišnje pruže besplatne savetodavne usluge, psihoterapiju i psihosocijalnu podršku za nešto više od 500 korisnika koji dolaze samoinicijativno ili po uputu stručnih službi.

"Od 500 korisnika, 46 odsto njih dolazi zbog problema u porodici, 36 odsto zbog bračnih problema, a oko 24 odsto dolazi zbog nasilja u porodici. U Savetovalište može da dođe svako, usluge su besplatne. A od skoro kod nas dolaze korisnici po uputu koji danas čine 40 odsto ukupnog broja", rekla je psiholog u Savetovalištu za brak i porodicu, Bojana Gavrilović, dodajući da su od najveće važnosti preventivni programi i intenzivan rad sa mladima.