Info

Savez Srba iz Rumunije u poseti Kragujevcu: Održavanje veza sa maticom

Autor: Jovana Mladenović
16:10 | Utorak, 13 09 2016

U Rumuniji trenutno živi oko 17.000 naših državljana, a oni se, u cilju očuvanja tradicije, kulture i duhovnosti, okupljaju u Savezu Srba iz Rumunije, čija je delegacija trenutno u poseti Kragujevcu.

Delegacija je u Kragujevac došla na poziv Udruženja srpsko-rumunskog prijateljstva “Riznica“ i Istorijskog arhiva Šumadije, a predvodi je dr Slavomir Gvozdenović, književnik i poslanik u Parlamentu Rumunije. Neposredan povod ove posete je veče sećanja na Ljubomira Stepanova, velikog istraživača i putopisca, čoveka koji je mnogo zadužio srpstvo u Rumuniji, koje će biti održano večeras u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić“.

Savez neguje srpske veze sa maticom, a u Rumuniji postoje i škole u kojima se sluša nastava na srpskom jeziku. Nedavno je ustanovljen i Dan srpskog jezika u Rumuniji, 21. novembar.

Savez Srba radi na očuvanju naše tradicije, kulture, vere, duhovnosti. Pod kapom Saveza deluju i srpske institucije, petnaestak srpskih kulturno-umetničkih društava. Savez posebnu pažnju poklanja retkim srpskim školama - srpskoj gimnaziji Dositej Obradović u Temišvaru, jedinoj svetloj tački u srpskom obrazovanju u Rumuniji, dok je nekada bilo 9000 đaka i oko 60 škola.

Za nekoliko dana u Kragujevac dolaze lovci iz Belobreške, a u pripremi je  veliki naučni skup u organizaciji Istorijskog arhiva Šumadije, kao i jedna obimna antologija srpskog pesništva u Rumuniji.